Terug naar overzicht

‘Ingesleten denkpatronen bemoeilijken innoveren’

Van een fiets wordt het stuur gebruikt als slot. Om de fiets te stelen, moet je het slot doorzagen. Maar zonder slot heb je geen stuur en is de fiets dus niet te gebruiken. Dit voorbeeld van een innovatief product gaf Annina van Logtestijn, consultant bij adviesbureau Limetree, vrijdag tijdens een workshop aan twintig alumni van de Academie voor Marketing en Business Managment.

Om innovatief te kunnen denken, moet je denkpatronen doorbreken. De methode SIT (Systematic Inventive Thinking) reikt ’tools’ aan om op een andere manier naar dingen te kijken.
Onze hersens maken verbindingen, waardoor we leren hoe we op informatie moeten reageren. Door die verbindingen reageren we steeds hetzelfde, omdat we simpelweg niet in staat zijn tot een andere reactie. Zo ontstaan denkpatronen. Soms is dat goed, omdat we dan niet steeds heel diep hoeven nadenken als we bijvoorbeeld een rood stoplicht zien. Maar bij bedrijven kunnen ingesleten patronen ertoe leiden dat ze moeilijk kunnen innoveren, legde Van Logtestijn tijdens de workshop uit.

Limetree, het bedrijf van Van Logtestijn helpt bedrijven innoveren volgens de SIT-methode. Op een systematische manier komen bedrijven tot nieuwe productideeën, ideeën voor diensten en oplossingen voor problemen.
Neem bijvoorbeeld de innovatieve wasmachine van Dyson. Die heeft niet een, maar twee trommels, die ook nog eens in tegengestelde richting draaien. Daardoor wordt de was schoner en er kan meer was in de machine.
Volgens de SIT-methode wordt een element van het oorspronkelijke product, namelijk de wastrommel, eruit gehaald, verdubbeld en weer toegevoegd, maar dan op een andere manier. De tweede trommel wordt namelijk achter de eerste trommel geplaatst en draait de andere kant op. (SW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?