Terug naar overzicht

Nieuwe functiewaardering doet wenkbrauwen fronsen

De nieuwe functiewaardering in het hbo zorgt voor enige beroering onder hbo-docenten. Een onbekend aantal van hen is in een lagere schaal terechtgekomen. D66 heeft de staatssecretaris gevraagd te reageren.

De nieuwe functiewaardering moet eenheid scheppen in de beloning van werkzaamheden aan hogescholen. De instellingen bepalen zelf welke omschrijvingen zij hanteren voor de taken van hun personeel, maar de salarisschaal wordt daarna volgens landelijke afspraken vastgesteld. Er komt dus helderheid over het niveau en waardering van de banen in het hbo.
Veel docenten kwamen voor een verrassing te staan. Wie in het verleden werd aangenomen in schaal 12 blijkt vaak werk te doen dat bij schaal 11 of 10 hoort. Hoeveel docenten er een schaal op achteruit zijn gegaan, is niet bekend. Voor hun salaris heeft het verder geen gevolgen.

De vakbonden zijn geschrokken van de uitkomsten van de nieuwe functiewaardering, waar ze enkele jaren geleden al mee akkoord zijn gegaan. Gerrit Stemerding, bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond: ‘We weten niet hoeveel het er landelijk zijn, maar een deel van de docenten werkt kennelijk onder zijn niveau. Ze krijgen betaald voor dingen die ze allang niet meer doen. In de loop der jaren zijn die uit hun takenpakket weggehaald. Hogescholen moeten nu kiezen: docenten bijscholen zodat ze het niveau kunnen halen waarvoor ze zijn aangenomen, of tevreden zijn met docenten die op een lager niveau werken.’
Bij het waarderen van de functies is volgens Stemerding niets verkeerd gegaan. ‘De systematiek van de functiewaardering ligt vast. Het is als een machine: ik weet niet precies hoe het mechaniek werkt, maar de uitkomst is duidelijk.’

Staatssecretaris Rutte zal deze week in een brief toelichting geven. Daarna zal blijken of er een debat over dit onderwerp komt. (BB/HOPP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?