Terug naar overzicht

Studenten slapen veel te weinig

Wie de prestaties van studenten wil verbeteren, moet de colleges en werkgroepen ’s morgens een paar uur later laten beginnen. ‘Er zullen meer studenten komen, die zich bovendien beter concentreren’, voorspelt slaaponderzoeker Victor Spoormaker van de Universiteit Utrecht.

Studenten slapen naar schatting per nacht meer dan een uur te weinig. Ze hebben ongeveer acht uur slaap nodig, terwijl ze maar zes à zeven uur halen. ‘Dat heeft vooral met hun avondprogramma te maken’, vermoedt een inlevende Spoormaker. ‘Ze gaan laat naar bed en moeten dan weer vroeg op. Om van hun alcohol-inname maar te zwijgen: die zorgt ervoor dat ze gefragmenteerd en minder diep slapen.’
Tussen 1985 en 1995 zijn studenten gemiddeld een half uur minder gaan slapen. De gevolgen zijn groot. ‘Ga maar na: één op de vier verkeersongevallen heeft met slaaptekort te maken’, zegt Spoormaker. ‘Bovendien worden mensen op de lange termijn minder productief van slaapgebrek. Het is allemaal heel duidelijk, maar niemand doet er wat aan. Iedereen wordt er lacherig van, alsof het maar een aardigheidje is.’

Studenten zijn een kwetsbare groep, omdat ongeveer de helft van de late pubers en adolescenten avondmens is. Dat wil zeggen dat het ritme nu eenmaal later ligt dan dat van anderen. Later trekt dat in sommige gevallen weer bij, maar een derde van de mensen zal altijd moeite blijven houden met een baan van negen tot vijf, denkt Spoormaker: ‘Die krijgen hun ogen pas open na drie koppen koffie.’ (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?