Terug naar overzicht

Avanssteden niet zo aantrekkelijk voor jongeren

Jongeren vinden Tilburg, Den Bosch en Breda niet erg aantrekkelijke steden. De huizen zijn er te duur, er is niet genoeg werk en het aanbod op cultureel en uitgaansgebied spreekt niet aan. De ‘Atlas voor gemeenten’ onderzocht 50 Nederlandse gemeenten en presenteerde gisteren de resultaten.

Adinda van Driel, tweedejaars Management, Economie en Recht woont in Den Bosch en vindt het een aantrekkelijke stad – vooral voor de winkels en school- ook al staat Den Bosch bij de jongeren op nummer 40 van de ranglijst. Of ze er blijft wonen, weet ze nog niet. ‘Dat ligt eraan waar ik een baan krijg.’
Ook Rien Bouman, derdejaars Accountancy, laat zijn toekomstige woonplaats afhangen van de plaats waar hij een baan krijgt. Maar Den Bosch zal het niet worden. ‘Den Bosch leeft niet. Voor studenten is het helemaal geen leuke stad. Op donderdagavond winkelen is nog wel gezellig, maar als je op woensdag- of vrijdagavond jongeren wil ontmoeten, is er weinig te doen.’
Nee, neem dan Tilburg waar zijn broer studeert. Dat is een échte studentenstad waar de Accountancystudent best wil wonen. ‘Er is veel meer diversiteit voor het uitgaan. Er zijn cafés en discotheken. In Den Bosch zijn alleen maar cafés. Dan heb je het al snel gezien.’
Ferry van Herwaarde, derdejaarsstudent Grafische Management in Tilburg, denkt daar heel anders over. Hij vindt het wel terecht dat de stad op plaats 39 eindigde. ‘Tilburg is saai. Ik heb ook in Rotterdam gewoond, die stad is veel dynamischer. Andere studenten vinden het hier misschien wel leuk, maar ik wil me niet permanent in Tilburg vestigen. Na mijn studie ga ik weg.’
Hij vindt uitgaan in Tilburg ‘beperkt’ en de gebouwen ‘niet mooi’, met uitzondering van West Point. Maar hij denkt niet dat het in Tilburg moeilijker is dan in andere steden om een huis zou kunnen kopen. ‘Ik denk dat het voor starters overal moeilijk is om een woning te vinden, tenzij je zakken vol geld hebt.’ Of je er moeilijker een baan kan vinden, kan hij ook niet zeggen. ‘Er zijn in Tilburg veel grafische bedrijven.’
Breda kwam er niet veel beter af in de Atlas, plek 39 op de ranglijst. Derdejaars Accountancystudent Joris van Bers had een plaats tussen de 10 en 20 op de lijst beter gevonden. ‘Het is hier geen Amsterdam. Maar als je wat beter zoekt en in de gaten houdt waar de leuke studentenfeesten worden gehouden, dan kan het in Breda ook heel leuk zijn. Ik denk dat ik hier na mijn studie blijf, in ieder geval in Brabant. Die gemoedelijk sfeer spreekt mij aan. Ik ben niet bang dat ik dan geen werk kan vinden.’
Deeltijdstudent Accountancy Kalip Ozer is het helemaal met Van Bers eens en vindt de uitslag onbegrijpelijk. In zijn branche, de Accountancy, is volop werk. ‘Er zijn genoeg vacatures.’ Uit het Atlasonderzoek blijkt overigens dat de achterblijvende werkgelegenheid vooral lager opgeleiden treft en niet de hoger opgeleiden. Toch denken hogeropgeleiden wel vaak dat ze elders meer carrièremogelijkheden hebben.
De geboren en getogen Bredanaar, vindt Breda een prima stad. ‘Je hebt hier in een beperkt gebied zoveel keuzes. Voor iedereen wat.’
Eerstejaars Social Work Lieke Witsmeer is het niet met de twee Bredase studenten eens. ‘Ik vind het uitgaan niks. In de stad zijn te veel kroegen waar alleen maar heel jonge mensen komen. Er zijn veel te weinig activiteiten in en om Breda.’ Het is volgens haar ook heel moeilijk om hier geschikte woonruimte vinden. Zelf is ze al een tijdje op zoek naar geschikte kamer. Ze heeft nog geen idee wat ze na haar opleiding gaat doen. (MvH/PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?