Terug naar overzicht

‘Tijdelijke studentenhuisvesting moet brandveiliger’

Tijdelijke huisvesting voor studenten is niet altijd brandveilig genoeg. Daarover slaan deskundigen alarm. De PvdA heeft kamervragen gesteld.
Vanwege de kamernood laten veel gemeentes tijdelijke studentenwoningen bouwen. Die kunnen een stuk veiliger, vindt het kennisinstituut voor brandweer en rampenbestrijding (Nibra). Hetzelfde geldt voor tijdelijke asielzoekerscentra en gevangenissen.

‘De regels voor “tijdelijke bouw” zijn eigenlijk niet gemaakt voor studentenwoningen van vier etages hoog’, zegt een woordvoerder. ‘Ze zijn ooit bedoeld voor een bouwkeet of een stacaravan. In grotere “tijdelijke” gebouwen die permanent bewoond worden kunnen die regels gevaar opleveren. Dan kunnen gemeentes wellicht beter de strengere veiligheidseisen voor nieuwbouw hanteren.’

Tijdelijke woningen zijn niet allemaal gevaarlijk, sust hij: ‘Vergelijk het met een airbag. Auto’s zonder airbag zijn minder veilig, maar dat is geen reden om ze allemaal van de weg te halen. Als je studenten uit hun tijdelijke woning zet, gaan ze misschien ergens driehoog-achter wonen. Wij weten niet wat veiliger is.’

Bij een gewone woning moet het minimaal een uur duren voordat een brand doorbreekt naar een andere ruimte. Bij tijdelijke gebouwen is een half uur de norm. ‘Als je de brand na een kwartier ontdekt, dan kan hij al om zich heen grijpen voordat de brandweer begint met blussen.’

Het ministerie van Volkshuisvesting wil pas over een half jaar reageren op de bezwaren van het Nibra, als het onderzoek naar de Schipholbrand is afgerond. In oktober vorig jaar brandde daar een tijdelijk asielzoekerscentrum af, waarbij elf vluchtelingen om het leven kwamen.
De PvdA wil dat het ministerie sneller in actie komt. De partij ziet niet in wat tijdelijke huisvesting van studenten en de Schipholbrand met elkaar te maken hebben. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?