Terug naar overzicht

Bedrijfhulpverleners gaan oefenen bij de brandweer

Slachtoffers verplaatsen, bloedingen stelpen en brandjes blussen. De bedrijfshulpverleners van Avans Hogeschool moeten dit bij een calamiteit moeiteloos kunnen. Daarom gaan ze op herhalingsoefening.
De eerste groep krijgt maandag 15 mei op het Veiligheidsoefencentrum van de brandweer in Tilburg les in levensreddende handelingen, zoals beademing en het verplaatsen van slachtoffers. Daarna leren ze wat ze moeten doen in geval van brand. ‘Vooral de praktijk vinden ze altijd erg leuk’, zegt arbomedewerker Karel Prins.

Bedrijfshulpverleners hebben een zogenoemde voorpostfunctie. In het geval van een calamiteit moeten zij hulp verlenen totdat de professionele hulpverlening arriveert. Dat varieert van het verplaatsen van mensen en het alarmeren van hulptroepen tot het stelpen van een bloeding of het blussen van een brand. Ze zijn herkenbaar aan de oranje vesten.
Wie BHV’er wil worden krijgt een tweedaagse opleiding, waarin hij leert optreden in gevaarlijke situaties. Daarna moet hij elke twee jaar op herhalingsoefening.

Avans heeft momenteel zo’n honderd bedrijfshulpverleners, zegt arbomedewerker Karel Prins. ‘Voor conciërges is het een functie-eis. Zij weten hoe het gebouw in elkaar zit en zijn er ook altijd.’ Daarnaast ziet hij het liefst bedrijfshulpverleners met een voltijdcontract in verband met de aanwezigheid.
Momenteel is er een onbalans in capaciteit per locatie, geeft Prins aan. ‘De laatste tijd zijn er BHV’ers van locatie veranderd. Om het aantal weer op peil te brengen, worden nieuwe mensen opgeleid.’
Dit jaar gaan ongeveer 55 BHV’ers op herhaling. Na maandag zijn er nog sessies op 29 mei, 1 juni en 22 juni. (MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?