Terug naar overzicht

Inhaalslag op kamermarkt

Studentenhuisvesters verenigd in Kences verwachten in 2010 ruim 19 duizend studentenwoningen gereed te hebben. Daarvan zijn er al elfduizend klaar. Ze zijn verdeeld over de grote universiteitssteden waaronder Amsterdam, Utrecht en Groningen.
Daarmee zouden de woonstichtingen het totale papieren kamertekort van 15 duizend ruimschoots hebben goedgemaakt. En dat terwijl de stichtingen van Kences – waaronder studentenhuisvesters Duwo, SSH Utrecht en In (Groningen) – in veel steden nog geen kwart van de markt beheersen.

Maar volgens directeur Remco de Maaijer is de kamernood nog niet opgelost. ‘Om te beginnen is het kamertekort van 15 duizend een cijfer waarmee minister Dekker (ruimtelijke ordening) sinds 2003 werkt. Niemand weet precies hoe groot de kamermarkt is, want de studentenpopulatie verandert constant in omvang.’
Bovendien is een deel van het ‘nieuwe’ kamerbestand op korte termijn alweer rijp voor de sloop. ‘We hebben sinds de start van de inhaalslag in 2003 elfduizend woningen gebouwd, waaronder ongeveer 3500 noodwoningen. Die staan op plaatsen waarvoor gemeenten andere plannen hebben en moeten dus op termijn weer weg. Daarnaast zijn bij 3500 van de ruim achtduizend woningen die we tot 2010 willen bouwen de plannen nog niet helemaal rond.’
Zelfs als de huisvesters alle onzekere plannen kunnen realiseren en de noodwoningen zijn vervangen, is het werk nog niet gedaan. ‘We hebben nog behoorlijk wat flats uit de jaren zestig en zeventig staan. Ook die moeten een keer worden vervangen. Als je de bewoners er naar vraagt, zijn ze meestal wel tevreden. Maar eerlijk gezegd voldoen veel van deze accommodaties niet meer aan de eisen van deze tijd.’
De kamermarkt is in de grote steden al jaren overspannen. Vooral in Amsterdam en Utrecht moeten studenten soms maanden wachten voordat ze woonruimte vinden. Gemiddeld betalen ze dan 400 (Amsterdam) of 350 euro (Utrecht).

Komende vrijdag organiseert studentenbond LSVb een congres over de woningnood onder studenten. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?