De PvdA heeft nog geen idee of het instellingscollegegeld na 2010 moet worden gemaximeerd. Ook voor partijleider Wouter Bos staat zo’n plan allerminst vast.
Afgelopen maandag ontstond enige commotie na een bezoek van Bos aan de Universiteit van Amsterdam. Daar zou hij hebben gezegd dat het instellingscollegegeld – dat studenten straks moeten betalen als ze meer dan twee jaar vertraging oplopen – ook na 2010 wordt gemaximeerd. Volgens zijn woordvoerder is Bos verkeerd begrepen. ‘Hij heeft in een bijzin gezegd dat er aan een maximaal collegegeld kan worden gedacht. Niet dat het er moet komen.’
Tot 2010 geldt de afspraak dat een student die geen leerrechten meer over heeft niet meer dan drieduizend euro collegegeld hoeft te betalen. PvdA-kamerlid en hoger onderwijsspecialist Jacques Tichelaar moet nog maar zien of er na die periode weer een vast tarief komt. ‘Daar zullen we het ergens in 2008 of 2009 over moeten hebben in de Tweede Kamer. Wel moeten we ons serieus afvragen of als exorbitant ervaren bedragen – twintigduizend euro is voor Nederlandse begrippen ongekend – wenselijk zijn. Tegelijkertijd is het ook vreemd om universiteiten en hogescholen vast te zetten op een tarief van drie- of vierduizend euro. Eigenlijk vinden wij dat er een duidelijk verband moet zijn tussen de prijs die een instelling vraagt en de prestatie die daarvoor wordt geleverd.’
En toch: het idee dat de PvdA een maximumtarief wil voor collegegeld komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vorige week diende Tichelaar bij de behandeling van de wet een voorstel in om het collegegeldkrediet dat studenten van OCW kunnen krijgen te maximeren op vijftienduizend euro. ‘De uitspraak van Bos moet je zien in die context’, zegt Tichelaar.
De PvdA wil uiteindelijk toe naar een leenstelsel, waarbij alle studenten hun studiekosten krijgen voorgeschoten die ze later naar draagkracht moeten terugbetalen. (TdO/HOP)
Punt. Of had jij nog wat?