Terug naar overzicht

Bruins staatssecretaris III van onderwijs in Balkenende II

Alles wijst erop dat de VVD’er Bruno Bruins de opvolger wordt van Mark Rutte. Vrijwel alle politieke nieuwsdiensten melden dat hij vermoedelijk volgende week aantreedt als staatssecretaris van onderwijs.
Bruins wordt daarmee de derde VVD-staatssecretaris op die post in het tweede kabinet Balkenende. Dat ging van start met Annette Nijs, die afbrandde op openlijke ruzie met de CDA-minister van OCW Maria van der Hoeven. Haar opvolger Rutte vertrekt nu voortijdig omdat hij is verkozen tot lijststrekker van de VVD.
De nieuwe staatssecretaris is de vierde achtereenvolgende VVD-bewindspersoon voor hoger onderwijs sinds Loek Hermans in 1998 bij het aantreden van Paars II het stokje van de PvdA-minister Jo Ritzen overnam.

In het hogeronderwijsveld is op voorhand kritisch gereageerd op de benoeming. Van een derde staatssecretaris na Nijs en Rutte verwacht men het laatste jaar van de kabinetsperiode weinig. De hogeronderwijskoepels spreken van een ’tussenpaus’.

Bruno Bruins komt uit de gemeentepolitiek. Hij was eerder wethouder van de gemeente Den Haag. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?