Terug naar overzicht

‘Maagdenhuisbezetters kunnen schadevergoeding eisen’

Studentenvakbond LSVb is dik tevreden met de vrijspraak van twintig studenten die betrokken waren bij de Maagdenhuisbezetting van 28 februari 2005. ‘Dankzij de uitspraak kunnen de betrokkenen nu zelfs een schadevergoeding eisen.’

Het Gerechtshof van Amsterdam bepaalde deze week dat er bij de bezettingsactie – onder meer gericht tegen het leerrechtenplan van staatssecretaris Rutte – geen sprake was van lokaalvredebreuk of het ‘wederrechterlijk binnendringen’ van het Maagdenhuis. Daarmee sprak het twintig studenten vrij die eerder waren veroordeeld tot een boete van 25 euro. Op één student na zijn alle 141 actievoerders nu vrijgesproken. LSVb-bestuurslid Stef Beek: ‘De laatste gaat in cassatie om alsnog vrijspraak te krijgen.’

Beek vindt de uitspraak van de het Hof volkomen terecht. ‘Studenten zijn destijds door staatssecretaris Rutte aangemoedigd om actie te ondernemen en gebouwen te bezetten. Vervolgens gebeurt dat op vreedzame wijze en dan worden studenten met grof geweld verwijderd en vervolgens voor drie dagen in de gevangenis gesmeten. Daarna mochten ze naar huis met een boete. Dat is toch belachelijk?’
Omdat de actievoerende studenten volledig zijn vrijgesproken, denkt Beek dat ze een goede kans maken op een schadevergoeding. ‘Ik ga er natuurlijk niet over, maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen weer naar de rechter stappen. Al is het maar om het principe. Ze hebben immers drie dagen onterecht vastgezeten.’
Het zou staatssecretaris Rutte sieren als hij naar aanleiding van de vrijspraak alsnog zijn excuses zou aanbieden aan de activisten, vindt Beek. ‘Het is een sympathieke vent, maar in deze kwestie verdient zijn optreden geen schoonheidsprijs. Eerst zeggen dat studenten in actie moeten komen voor hun rechten en dan niet thuis geven als de politie er aan te pas komt – dat is niet fraai.’

Wanneer het cassatieverzoek van de laatste veroordeelde Maagdenhuisbezetter wordt behandeld, is nog onduidelijk. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?