Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt docenten vooralsnog in evenwicht

Het voor 2007 voorspelde tekort aan onderwijzers en leraren blijft uit. Vraag en aanbod zijn op dit moment in evenwicht. Maar als de economie blijft groeien, is personeelsgebrek in het voortgezet onderwijs onafwendbaar.

Dat staat te lezen in het OCW-rapport ‘Werken in het onderwijs’ waarin jaarlijks een lerarentekort wordt voorspeld. Rond de
eeuwwisseling werd 2007 nog gemarkeerd als het jaar waarin het grote tekort ging toeslaan. Maar nu dit vooral in het basisonderwijs erg
blijkt mee te vallen, is 2010 het nieuwe doemjaar.

Dan immers moet de uitstroom van babyboom-docenten zijn hoogtepunt bereiken. In het beroeps- en voortgezet onderwijs gaat het dan
vrijwel zeker mis. Zo stapt tussen 2007 en 2010 meer dan elf procent van alle techniekdocenten op. Daar staat nog geen vier procent aanwas
tegenover. Een vak als natuurkunde doet het weinig beter. Ook Nederlands en economie krijgen volgens de voorspellingen van OCW met een flinke uitstroom te maken, maar daar is de jonge aanwas groter. Toch gaat het ook hier moeite kosten om voldoende leraren te vinden.

Voor het basisonderwijs zijn de voorspellingen minder somber. De afgelopen jaren ontstond er op sommige plaatsen in het land zelfs een overschot aan onderwijzers. Daardoor moesten veel afgestudeerde pabostudenten – vaak tot hun eigen verbazing – plaatsnemen in de wachtkamer. OCW verwacht dat zij nu snel aan de bak komen nu de
economie aantrekt. (HOP/TdO)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?