Terug naar overzicht

Fontysdocenten op non-actief

Twee Fontysdocenten die op non-actief waren gesteld, eisten in een kort geding hun baan terug. De een heeft gewonnen, de ander verloor.

Bij de start van het nieuwe studiejaar werden de twee docenten werktuigbouwkunde van Fontys Hogescholen allebei in een ’tijdelijke administratieve eenheid’ geplaatst. Ze waren niet ingeroosterd en hadden geen taken meer. Ze zouden niet kunnen functioneren binnen het competentiegerichte onderwijs dat in september aan de faculteit engineering is ingevoerd. De docenten pikten dit niet en stapten naar de rechter.
Volgens Lex Straaijer, een van de docenten en al sinds 1979 in dienst van Fontys, waren de voornaamste argumenten van de hogeschool dat hij nog met een krijtje voor het bord stond en dat zijn mailbox was volgelopen. Wel schreef hij op de nieuwswebsite van Fontys dat in het proces van reorganisatie situaties voorkwamen die hij typeert als ‘slecht werkgeverschap’. Diverse collega’s zouden het gevoel hebben flink te zijn beschadigd. De Volkskrant meldde zelfs dat er sprake was van intimidatie en baseerde zich daarbij op anonieme klachten die waren verzameld door de vereniging Beter Onderwijs Nederland. Fontys ontkende de aantijgingen.
Straaijer kreeg vorige week ongelijk van de rechtbank. Hij heeft niet volledig meegewerkt aan de uitvoering van het reorganisatieplan, aldus de rechter. Hij is niet naar voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe werkwijze gegaan, noch heeft hij geprobeerd om er invloed op uit te oefenen. Toen alle medewerkers door een extern bureau werden gescreend op geschiktheid voor het nieuwe systeem, gaf hij geen toestemming om Fontys over hem te informeren. Volgens de rechtbank zijn er zodoende ‘stevige indicaties’ dat Straaijer ‘niet in staat of bereid zal zijn zich de nieuwe werkwijze eigen te maken.’
Wel heeft Fontys in de zaak steken laten vallen. De hogeschool heeft, afgezien van een standaardbrief, niet gemotiveerd waarom Straaijer ongeschikt zou zijn voor de nieuwe werkvorm. Toen Straaijer in beroep ging en opnieuw in het ongelijk werd gesteld, kreeg hij evenmin toelichting. Hij kon dus nauwelijks anders dan een proces aanspannen, meent de rechtbank. En daarom moet Fontys zijn eigen proceskosten zelf betalen.
De andere docent wertuigbouwkunde sleepte een overwinning op zijn werkgever binnen. Het adviesbureau heeft positief over hem geoordeeld, zij het dat hij enige bijscholing behoeft. Bovendien heeft hij de nieuwe werkwijze al ‘in verregaande mate’ omarmd middels tutorschappen, mentorschappen en stagebegeleiding. ‘Als praktijkdocent gaf hij al weinig klassikaal onderwijs’, aldus de rechtbank.
Toch wilde zijn directeur van hem af. Ook in dit geval was diens oordeel echter niet uitgebreid gemotiveerd. Bovendien heeft de docent een conflict met hem gehad en daarom ‘moet het oordeel van genoemde directeur met prudentie worden gehanteerd’, merkt de rechtbank op.
De hogeschool moet de proceskosten betalen. Als de docent niet voor 27 september weer aan het werk mag, moet Fontys bovendien een dwangsom van 250 euro per dag betalen. Zo ver zal het niet komen, want de hogeschool accepteert de uitspraak en zal de docent terugplaatsen bij één van de zeven techniekinstituten, aldus een woordvoerder. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?