Terug naar overzicht

‘Als cacaohandelaar loop je altijd risico’

‘Een goede cacaohandelaar word je alleen als je veel in het veld staat’, vertelde Ghislain Thierry (24), oud-student International Business and Languages in Den Bosch, gisteren tijdens een presentatie aan tweede- en derdejaarsstudenten IBL.

Hij reist de hele wereld over om de beste cacaobonen voor de laagste prijs te kunnen kopen. Gistermiddag was de van oorsprong Fransman even terug in Den Bosch en sprak over zijn studietijd en zijn baan bij Continaf, een Amsterdams handelshuis in cacao.
Drie jaar geleden haalde Thierry zijn dubbeldiploma bij IBL. De meerwaarde hiervan heeft hem veel voorspoed gebracht. ‘Je moet wel twee scripties schrijven, maar je verdient het later dubbel en dwars terug.’ Ook zijn kennis van vreemde talen, zoals het Engels en het Nederlands is een pre. Naar eigen zeggen spreekt hij meer Nederlands dan Frans. ‘In Amsterdam vroegen ze of ik uit Brabant kwam, omdat ik een Brabants accent had.’

Voor de cacaobonen reist hij voornamelijk naar Ivoorkust, een van de grootste producerende landen. Per jaar voert hij 100.000 ton cacao in. Een ton cacao is zo’n 1500 dollar waard, er gaan dus miljoenen in om, zegt Thierry.
Het is een moeilijk vak. Chocolademakers als Nestlé laten het kopen van cacaobonen niet voor niets aan anderen over. ‘Met klanten spreek je een prijs af, ook al wordt het product pas over zes maanden geleverd. Wat er in die tussentijd op de wereldmarkt ook gebeurt, de prijsafspraak blijft. Soms verlies je, soms win je. Dat is het risico.’
Ook moet een cacaohandelaar alles weten over de kwaliteit van cacaobonen. ‘Op het veld open je de boon en kijk je of hij vers is. Hij mag niet te vochtig zijn. En zo zijn er nog tig omstandigheden waar je rekening mee moet houden.’

Het vak als cacaohandelaar heeft Thierry in de praktijk geleerd. ‘Het staat nergens beschreven. Maar door met boeren en andere handelaren te praten, leer je. Stap voor stap.’ (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?