Terug naar overzicht

Kenniscentrum analytische chemie van start

Binnen een informele setting en in kleine kring is gistermiddag Asample geopend, het nieuwe kenniscentrum analytische chemie van Avans Hogeschool. Het is de bedoeling dat Asample de poort is naar innovatie en kwaliteit voor het midden-en kleinbedrijf.

Belangrijkste troef daarbij is de beschikbaarheid van apparatuur voor online-vloeistof-chromatografie en massaspectrometrie. Dit is een van de krachtigste analysetechnieken die op dit moment beschikbaar zijn.

‘We kiezen voor een semiofficiële opening omdat we blij zijn dat Asample zijn deuren opent. De echte start is eind november, dan organiseren we een symposium waarvoor het regionale midden- en kleinbedrijf werkzaam in de farmaceutische-, chemische-, voedingsmiddelen en procesindustrie zullen worden uitgenodigd’, sprak Han van Son, accountmanager van Asample.
In zijn welkomstwoord vertelde Cally Bruschinski, directeur van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu, dat Asample een nieuwe stap is in de evolutie van het hbo van kennisfabriek naar een oord dat kennis naar buiten brengt. Door Asample wordt de samenwerking tussen het hoger onderwijs en bedrijfsleven intensiever.
De lector scheidingstechnieken Henk Claessens ging hier in zijn introductie nog verder op in. ‘Bedrijven hebben te maken met strenge regelgeving. Zij moeten precies weten welke stoffen in hun producten zitten. Die bedrijven kunnen bij Asample terecht. Hier wordt gemeten welke stoffen in een mengsel zitten en in welke hoeveelheden.’ Claessens meldde dat er al gesprekken zijn met potentiële klanten.
Aan de Bredase wethouder Economische Zaken André Adank was het de eer om Asample te openen. Adank vertelde dat hoewel de kiem voor succes met de opening van Asample gelegd is, de daadwerkelijke resultaten ook naar buiten gebracht moeten worden om eventuele criticasters de mond te snoeren.
Voor de genodigden was er ook de gelegenheid om in het laboratorium te kijken. Analist Ed van der Heeft gaf tekst en uitleg bij de massaspectrometer. Aan het apparaat zelf is niets bijzonders te zien, maar de opmerking dat de machine tweehonderdduizend euro kost maakte veel indruk bij de genodigden.(AR)

klik

klik

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?