Terug naar overzicht

Allochtoon talent heeft ‘broer of zus’ nodig

‘Ik dacht dat ik met mijn lts-diploma zo naar de universiteit kon.’ Ahmed Marcouch, de spraakmakende voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat sommige allochtone jongeren een extra duwtje richting het hoger onderwijs krijgen.

Marcouch sprak gisteren op een studiedag van de HBO-raad. In Slotervaart gaat onder allochtone jongeren veel talent verloren, denkt hij. ‘Ze hebben vaak alleen maar mensen in hun omgeving die zelf niet hebben gestudeerd. Mijn vader heeft mijn broer, die in Marokko scheikunde studeerde, jarenlang gevraagd wanneer hij nou eens iets zinvols ging doen.’
De bestuurder verhuisde zelf als tienjarige van Marokko naar Nederland en zag daar voor het eerst een schoolgebouw van binnen. Hij kwam uiteindelijk terecht op de lts – inmiddels opgegaan in het vmbo – en werkte zich van daaruit op. ‘Dat lukte pas toen mijn broer voor het laatste jaar van zijn opleiding naar Nederland kwam. Via hem kwam ik in contact met een islamitische studentenvereniging en daar heb ik heel veel aan gehad.’ Ambitieus meldde hij zich met zijn lts-diploma bij de universiteit. ‘Ik had geen idee dat dat niet kon!’

Dankzij een toelatingstest kon Marcouch uiteindelijk naar de Educatieve Faculteit Amsterdam, waar hij zijn tweedegraads lerarenopleiding maatschappijleer haalde. ‘Ik heb het aan mijn broer te danken dat ik door ben gegaan. Als je het onderwijslandschap niet van huis uit kent, is het echt een jungle. Eigenlijk zouden alle allochtonen met laagopgeleide ouders een “broer” of “zus” moeten hebben die ze wegwijs maakt in het onderwijs. Hogescholen die daarbij kunnen helpen zijn meer dan welkom in Slotervaart.’
Om vroegtijdige uitval van allochtone studenten te voorkomen, blijft het volgens Marcouch ook noodzakelijk dat hogescholen en universiteiten goede begeleiding bieden. ‘Voor mij was het bijvoorbeeld erg belangrijk om te leren hoe ik mijn dag moest indelen.’

Toeval of niet, de islamitische studentenvereniging SUN maakte begin deze week bekend dat ze onder studenten vijftig mentoren zoekt voor Amsterdams allochtoon talent. ‘Een grote broer/zus in het hoger onderwijs’ kan hen helpen om beter voorbereid en gemotiveerd aan de studie te beginnen. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?