Terug naar overzicht

Hoop op gematigde groei na afschaffen fixus

Op de studies Fysiotherapie en Communication & Multimedia Design zit volgend jaar geen studentenstop. De leiders van de opleidingen hopen op niet meer dan een gematigde groei van het aantal nieuwe studenten.

De numerus fixus van 200 op CMD bleek achteraf gezien niet nodig. Er meldden zich 160 nieuwe studenten aan. Studieleider Jan Peeters vermoedt daarom dat afschaffing van de stop weinig effect zal hebben op de instroom van komend jaar. ‘Je loopt het risico dat zich 260 studenten aanmelden, maar dat zou erg spectaculair zijn.’
Om de instroom op voorhand te temperen wil Peeters toelatingsgesprekken gaan voeren. Bindend mag een negatief advies dan niet zijn, maar het is wel ontmoedigend voor studenten die niet op de opleiding thuishoren, hoopt hij. ‘We zijn geen kunstacademie, maar leiden wel mensen op tot creatieve beroepen. Tegen wie daar niet thuishoort, willen we bij voorbaat eerlijk zijn.’
Reden tot onrust biedt opheffing van de fixus niet, met de huidige instroomcijfers in het achterhoofd. Dit was wel het geval in juni 2005. Toen leidde opheffing van de stop tot hevige protesten van studenten en medewerkers, die verlies van onderwijskwaliteit vreesden.

Thieu Schraven, directeur van de Academie voor Gezondheidszorg waar Fysiotherapie onder valt, noemt het bestaan van de stop als voornaamste oorzaak voor de huidige instroom beneden het maximum van 150. ‘Onze studenten zijn sterk aan de regio gebonden. De kans dat ze niet naar de studie van hun eerste keuze in de regio kunnen, schrikt hen af. Ze kiezen bij voorbaat voor een andere studie.’
Schraven mikt op 175 nieuwe aanmeldingen. Met de huidige hoeveelheid docenten en stageplaatsen zit de opleiding dan aan haar top, vindt Schraven. ‘Om voldoende stageplaatsen te vinden moeten we nu al creatief zijn en proberen Midden-Brabant op Fontys te heroveren.’ (RS)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?