Terug naar overzicht

Margriet Kemper ontwerpt monument voor Gerard Reve

Margriet Kemper, docent Beeldende Kunst aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost, heeft het eerste monument voor Gerard Reve ontworpen. Het gedenkteken wordt op Reves geboortedag 14 december in Amsterdam onthuld.

Het monument, een acht meter hoge lantaarnpaal met daarin drie verlichte kabinetjes komt op het plein vlakbij het geboortehuis van Reve in Amsterdam. Daar wordt een rustplek gemaakt. Een houten bankje, daaromheen een hoge haag en voor de bank de lantaarnpaal die naar het geboortehuis wijst. ‘Het is de bedoeling dat je op het plein rustig plaatsneemt op de bank’, zegt Kemper in het Brabants Dagblad. ‘Mijn lantaarnpaal valt meteen op, hij is hoger dan de andere lichtmasten, en geeft in plaats van wit juist geel licht. In de paal bevinden zich op ooghoogte drie luikjes. Daarachter heb ik een tekst van Reve, een foto van zijn geboortehuis en het laatste fotoportret van Reve door Rineke Dijkstra verwerkt. In de korte tekst ‘Nader tot u’ verwijst Reve naar het allereerste begin, als een startpunt voor een zoektocht naar de zin van het leven. Het wordt uiteindelijk een plek die tot nadenken moet stemmen. De plek roept de sfeer op van Reve’s eerste boeken als ‘De Avonden’ en ‘Werther Nieland’. Wanneer je daar ’s avonds uitrust kun je een van luikjes openen, en nog altijd Reve één op één ontmoeten.’

Het ontwerp van Kemper stuitte op nogal wat kritiek onder andere van de GroenLinks fractie uit de Amsterdamse gemeenteraad. Ze vond dat de kunstenares het homoseksuele aspect niet genoeg had benadrukt. ‘Het gedenkteken benadrukt het eerste levensjaar van Reve en daar hoort homoseksualiteit of katholicisme niet thuis’, aldus Kemper in het Brabants Dagblad. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?