Terug naar overzicht

Kamer verrast door extra rente studieschuld

Studentenbonden en de Tweede Kamer hebben verrast gereageerd op het studiefinancieringsplan van staatssecretaris Bruins. Die wil de rente op de studielening met eenderde verhogen.

Eerder had Bruins gezegd dat de uitbreiding van de studiefinanciering alleen maar voordelen zou hebben. De invoering van het collegegeldkrediet en de internationaal meeneembare studiefinanciering kost staatssecretaris Bruins echter 35 miljoen euro per jaar. Door de rente op studieschuld met een procentpunt op te schroeven tot 3,7 procent, wil hij de studenten voor de meerkosten laten opdraaien.

Studentenbonden ISO en LSVb zijn woedend. ISO-voorzitter Sebastiaan den Bak vindt het plan ‘ronduit belachelijk’. Volgens zijn berekening komt de stijging van een procentpunt neer op meer dan 330 euro extra kosten per lenende student. Omdat ongeveer 150 duizend studenten een lening hebben bij de IB-Groep, levert dat de staat zo’n 50 miljoen euro per jaar op. Gezien het verschil tussen de kosten en de dekking verwijt Den Bak Bruins ‘nattevingerwerk’.

LSVb-voorzitter Van den Broek maakt de staatssecretaris hetzelfde verwijt. ‘Een van zijn motivaties is dat veel studenten hun schuld niet volledig zullen aflossen. Maar het is niet duidelijk waarop hij die stelling baseert. Daarnaast wijst de praktijk uit dat veel oud-studenten hun schuld binnen acht jaar hebben afgelost.’ Van den Broek hoopt dat de Kamer het voorstel van Bruins van tafel veegt. Hoe de meerprijs van de uitgebreidere studiefinanciering anders moet worden betaald, weet ze overigens niet. ‘Dat is een politieke vraag: hoeveel is het de Tweede Kamer waard om studenten tegen lage kosten te laten lenen.’

PvdA-kamerlid Marianne Besselink vindt het op zich logisch dat Bruins dekking heeft gezocht voor de extra kosten. ‘Maar ik weet niet of dit de beste manier is. De staatssecretaris is tegen de Tweede Kamer niet erg duidelijk geweest over de dekking van zijn plan. Dan is het vreemd dat hij nu in de wetswijziging met deze oplossing komt. We zullen hem bij het eerstvolgende overleg naar zijn motivatie vragen.’

Ook haar CDA-collega Cisca Joldersma zegt dat het voorstel niet zomaar door de Tweede Kamer komt. ‘We vonden het erg belangrijk dat de studiefinanciering werd aangepast. Alleen heeft Bruins nooit gezegd dat hij plannen had om de rente te verhogen’, zegt zij in een eerste reactie.

Bij de SP is het plan in elk geval zeer slecht gevallen. ‘Het moet van tafel’, zegt Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Het is niet erg netjes van Bruins. Eerst laat hij een bericht rondsturen waarin hij beweert dat de uitbreiding van de studiefinanciering louter voordelen heeft, en vervolgens komt hij met een wetswijziging waarin hij de rente op de studieschuld met een procentpunt verhoogt. Bovendien vraag ik me af of een demissionaire VVD-bewindsman wel met dit soort voorstellen moet komen. Er zit straks een nieuw kabinet met een andere kleur. Dat heeft ongetwijfeld zijn eigen ideeën over financiering van het hoger onderwijs.’

Het ministerie van OCW wil dat studenten minder tijd besteden aan bijbaantjes en zich meer concentreren op hun opleiding. Daarom werden er in de afgelopen jaren verschillende voorstellen gedaan om de leenmogelijkheden uit te breiden. Studieschuld wordt in de nabije toekomst niet afgelost in vijftien maar in 25 jaar, en studenten kunnen naast hun maandelijkse lening een voorschot krijgen waarmee ze hun collegegeld kunnen betalen. Daarnaast wil Bruins de studenten meer keuzevrijheid geven, door ze hun studiefinanciering mee te geven naar het buitenland. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?