Terug naar overzicht

Studenten en scholieren willen meer les

Studenten en scholieren willen vaker een docent voor de klas of in de collegezaal. In een open brief vraagt studentenbond LSVb staatssecretaris Bruins om hulp, samen met scholierenverenigingen LAKS en JOB (beroepsonderwijs).

De drie organisaties wijzen Bruins op de klachtenregen over het onderwijs. Het geringe aantal lesuren gaat volgens hen ten koste van de kennisoverdracht. LSVb-voorzitter Irene van den Broek vindt het ‘op zich goed dat studenten worden aangespoord om zelfstandig kennis op te doen. Maar dat wil niet zeggen dat ze alles maar alleen moeten uitzoeken. Het nieuwe leren vergt intensieve begeleiding door goede docenten.’

Ze hoopt dat Bruins eindelijk iets doet met de kritiek. ‘De afgelopen maanden heeft hij kamervragen over onderwijskwaliteit steeds beantwoord met de opmerking dat hij er niet over gaat. Ik begin onderhand te begrijpen waarom minister Van der Hoeven denkt dat een nieuw kabinet het met één staatssecretaris – voor cultuur – afkan. Toch is de overheid wettelijk verplicht goed onderwijs te garanderen. Bruins kan niet blijven verwijzen naar de autonomie van de instellingen. Er gaan dingen mis en die moeten worden aangepakt. Dat gaat beter met een staatssecretaris die zich hard opstelt.’

Een woordvoerder van het ministerie zegt echter dat Bruins wel degelijk in actie is gekomen. ‘De staatssecretaris neemt de klachten serieus en zal met de drie organisaties uitgebreid op de brief ingaan. De onderwijsinspectie onderzoekt op dit moment of instellingen in het voortgezet en het beroepsonderwijs wel toekomen aan het wettelijke aantal lesuren. In het hoger onderwijs ligt dat anders. Daar mag je van studenten verwachten dat ze hun opleiding voor een deel zelf kunnen inrichten en hebben we accreditatieorganisatie NVAO om de kwaliteit te bewaken.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?