Terug naar overzicht

Woordenboek der Nederlandsche Taal online

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal is nu al toegankelijk via de website van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Er zijn ongeveer 400 duizend woorden in het naslagwerk terug te vinden.

Aan het misschien wel grootste woordenboek ter wereld is 134 jaar door het Leidse instituut gewerkt: de eerste woorden werden gerubriceerd in 1864, de laatste in 1998. Sindsdien verscheen het Woordenboek der Nederlandsche Taal – niet te verwarren met de Dikke van Dale – op cd-rom. Maar Tanneke Schoonheim van het instituut zegt dat verspreiding van de schijfjes tot het verleden behoort. ‘De laatste jaren zijn er enorme sprongen gemaakt op het internet. Software is verbeterd en machines kunnen steeds meer dataverkeer aan. Dus is besloten het woordenboek op het web te zetten.’

Het WNT onderscheidt zich vooral door de vele verklaringen en citaten waarmee de context van woorden te achterhalen is. ‘Maar mensen hoeven niet bang te zijn dat ze steeds door vijftien pagina’s tekst heen moeten ploegen als ze dat niet willen’, zegt Schoonheim. ‘Wie een woord opvraagt krijgt eerst de basisverklaring, en pas als de optie “citaten” aanklikt, komt die informatie tevoorschijn.’

De website www.wnt.inl.nl wordt in de lucht gehouden met subsidie van de Nederlandse en Vlaamse overheid. Betekent dit het einde voor Van Dale? ‘Zeker niet’, zegt Schoonheim. ‘We mikken weliswaar op dezelfde doelgroep van studenten, wetenschappers en taalliefhebbers, maar Van Dale richt zich op modern Nederlands en spelling, ons woordenboek is een naslagwerk waarin alle Nederlandse woorden tot 1921 zijn verwerkt. In drie aanvullende boeken staan woorden tot 1976.’ Een woord als ‘zappen’ is daarom nog niet opgenomen, maar ‘computer’ en ‘stationcar’ wel. Het naslagwerk zal steeds verder worden uitgebreid.

Op termijn zal de online databank bovendien worden aangevuld met neologismen. Maar eerst is het de beurt aan het Vroegmiddelnederlands Woordenboek, dat in april toegankelijk wordt. In de tweede helft van 2007 of begin 2008 komen daar het Middelnederlandsch en het Oudnederlands Woordenboek bij. Schoonheim verzekert gebruiksgemak: ‘Gebruikers van de website kunnen straks via één zoekmachine door al die woordenboeken heen.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?