Terug naar overzicht

Arabische geneeskundestudenten ‘geen probleem’

Het CDA vraagt zich af waar de universiteiten van Groningen en Maastricht de ruimte vinden om in totaal 560 Arabische studenten geneeskunde op te leiden. Het Capaciteitsorgaan ziet geen probleem.

Begin deze maand zette de eerste groep van tachtig Arabische geneeskundestudenten voet op Nederlandse bodem. Saudi-Arabië zit namelijk te springen om goed opgeleide artsen. Met de 32 duizend euro die een geneeskundestudent jaarlijks kost, heeft de oliestaat geen problemen.

Maar regeringspartij CDA zit een beetje met de kwestie in de maag. Kamerlid Cisca Joldersma: ‘Het is natuurlijk een beetje raar dat een Nederlandse scholier wordt onderworpen aan een numerus fixus en een groep buitenlandse studenten gewoon kan beginnen omdat ze veel betalen.’

Joldersma is er niet op tegen dat buitenlandse studenten gebruik maken van Nederlandse geneeskundeopleidingen en heeft nog geen politiek oordeel geveld. Wel stelde ze kamervragen aan ministers Plasterk (OCW) en Klink (Volksgezondheid). ‘Want je moet wel nadenken over dit soort zaken. Het hoger onderwijs internationaliseert. Heeft de komst van grote groepen buitenlandse studenten geen gevolgen voor Nederlandse geneeskundestudenten? Zijn er straks wel genoeg plaatsen bij de co-schappen? En moeten we onze scholieren niet meer kansen geven op een plek bij een geneeskundeopleiding als de capaciteit kennelijk voorhanden is?’

Volgens Henk Leliefeld van het Capaciteitsorgaan geneeskundeopleidingen zijn er echter genoeg plaatsen voor Nederlandse studenten. ‘Een aantal jaren geleden dreigde er een tekort, maar in 2000 is op ons advies het aantal opleidingsplaatsen omhooggegaan naar 2500. Twee jaar later kwamen daar nog eens 350 plaatsen bovenop. In 2005 hebben we aangegeven dat het aantal eerstejaars weer omlaag kon, omdat we weer een gezond aantal artsen in opleiding hadden. Het kabinet heeft er toen bewust voor gekozen om nog even te wachten, omdat een klein overschot aan geneeskundestudenten beter is dan een krappe markt. De numerus fixus is dus daarop gebaseerd, en niet op de capaciteit van universiteiten. Die kunnen met zo’n groep studenten uit het buitenland juist aan hun internationale aanzien werken.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?