Terug naar overzicht

Erasmus loopt voorop met online-diplomaregister

De Erasmus Universiteit heeft sinds een week een zoekscherm online staan waarmee werkgevers diploma’s zelf op echtheid kunnen controleren. Volgens de examenadministratie is dat efficiënt en niet in strijd met de privacyregels.

Alle diploma’s die de Erasmus Universiteit sinds 1980 heeft verstrekt, zijn in het register terug te vinden. Ook zijn er data van voor 1980 voorhanden, maar die bestanden zijn niet compleet.

Het gaat niet om een open register: wie de diplomagegevens van een alumnus wil achterhalen, moet over een aantal basisgegevens beschikken. Bijvoorbeeld het studentnummer en de achternaam van de alumnus, of diens achternaam, geboortedatum en geslacht. ‘Vervolgens krijg je alleen maar de naam van de oud-student te zien en de diploma’s die hij heeft gehaald. Meer is het eigenlijk niet’, zegt Ron Menheere van de examenadministratie.

De Erasmus Universiteit is niet over één nacht ijs gegaan: er is eerst contact gezocht met het College Bescherming Persoonsgegevens. Menheere: ‘Daar hebben ze ons uitgelegd wat er wel en niet kon. Wij denken binnen hun kaders te blijven.’

Een persvoorlichter van het College Bescherming Persoonsgegevens kent de website van de Erasmus Universiteit niet. ‘Dat wil overigens niet zeggen dat er geen contact is geweest. In het algemeen pleiten wij voor terughoudendheid met databanken op internet. Ook als de bedoelingen goed zijn, kan een verzameling persoonlijke gegevens worden gebruikt voor bijvoorbeeld marketingactiviteiten. Dan heb je nog steeds een privacyprobleem.’

Begin 2008 moet er via de IB-Groep een landelijk diplomaregister online komen. Dat gebeurt in opdracht van voormalig staatssecretaris Rutte. Die wilde iets doen aan het toenemende aantal valse diploma’s. Woordvoerder Daniel Blok van de IB-Groep: ‘Dat landelijke register zal meer beperkingen kennen dan het Erasmus-register, alleen weten we nog niet precies welke. Alumni kunnen bijvoorbeeld via hun digitale handtekening toestemming geven om hun diplomagegevens beschikbaar te stellen. Ook is het denkbaar dat brancheorganisaties de diploma-informatie van een bepaalde beroepsgroep beheren. Maar eenvoudig is het niet: ook daar zitten weer haken en ogen aan.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?