Terug naar overzicht

Protest op z’n Grieks

Rare jongens, die Grieken. Al maanden kampen de Griekse universiteiten met bezettingen en stakingen. Studenten verzetten zich fel tegen plannen om particulier hoger onderonderwijs toe te staan.

Deze week leggen ook docenten en hoogleraren het werk neer.

De studenten en docenten vechten in Griekenland tegen de komst van wat in Nederland en de rest van Europa allang bestaat: particuliere universiteiten. Ze zijn bang dat de rijken de gewone universiteiten zullen verlaten om voor elitair toponderwijs te kiezen. Dat zou het publieke onderwijs uithollen.

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. ‘Rijke Grieken vertrekken allang met tienduizenden per jaar naar universiteiten in het buitenland’, aldus emeritus-hoogleraar Grieks Arnold van Gemert van de Universiteit van Amsterdam. ‘Ze gaan naar landen als Engeland en Duitsland, maar ook naar naburige Balkanlanden. Als die studenten dankzij particuliere universiteiten voor Griekenland behouden blijven, levert dat de economie veel geld op.’

Volgens hem is maar een kleine fanatieke groep studenten tegen de maatregelen. Die bezetten de universiteiten. ‘Het valt niet mee om zo’n bezetting op te heffen, want de politie mag het terrein van de universiteiten niet betreden. Die wet wordt strikt nageleefd sinds het kolonelsregime in 1974 is verdreven.’

Daar komt bij dat studenten een sterke invloed hebben op het universiteitsbestuur. Ze hebben de macht om bepaalde besluiten te blokkeren. Ze mogen vergaderen alsof de jaren van ‘demokratiese axie’ nog springlevend zijn. Sinds 1974 is er niets meer aan hun recht op inspraak veranderd.

Een ander probleem, meent Van Gemert, is de sterke invloed van politieke partijen op de universiteiten. Iedere student en iedere docent is aan een bepaalde partij gelieerd. Het valt dus niet mee om overeenstemming te bereiken. ‘Linkse docenten worden geacht de acties te steunen, terwijl rechtse er tegen moeten zijn. Er is veel minder academische vrijheid dan in Nederland.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?