Terug naar overzicht

Verbod op gebruik Wikipedia?

De faculteit geschiedenis van het Amerikaanse Middlebury College heeft schoon genoeg van Wikipedia, meldt de New York Times. Studenten mogen niet langer naar de populaire internet-encyclopedie verwijzen. Goed idee, zo’n verbod?

‘Domme studenten die meningen overschrijven, hou je altijd’, zegt Wessel Krul, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Of ze dat nu van internet doen of uit een boek, dat maakt niet zoveel uit.’ Het heeft geen zin om Wikipedia te verbieden, meent hij. Studenten moeten er vooral mee leren omgaan.

Daar sluit Chris Lorenz, hoofddocent geschiedenis aan de Vrije Universiteit, zich bij aan: ‘Ik kan merken dat studenten het internet vaker gebruiken. Maar het probleem is in principe hetzelfde als met andere teksten: ze moeten leren om er kritisch naar te kijken. Het internet is een belangrijke informatiebron. Ik ben er geen voorstander van om het helemaal in de ban te doen.’

‘Ik gebruik Wikipedia zelf ook’, relativeert Mayke de Jong, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. ‘Het lemma over middeleeuwse tijdrekenkunde is bijvoorbeeld uitstekend. Maar sommige artikelen zijn beduidend minder. Er staan natuurlijk ook erg veel fouten in Wikipedia. Dat moeten studenten leren inzien.’

Plagiaat, dat is volgens deze historici een veel groter gevaar. Een collega van Lorenz las onlangs een werkstuk dat geheel uit Wikipedia-lemma’s was samengesteld. ‘Ik vrees dat sommige middelbare scholen zulk gebruik zelfs aanmoedigen’, zegt hij. ‘Het peil van het onderwijs lijkt te dalen.’

Maar het valt de studenten wel af te leren. ‘Ik heb net een serie werkgroepen met derdejaars achter de rug’, zegt De Jong, ‘En ik heb geen klachten. Ze leren het dus wel. En als ze het niet leren, ligt dat niet aan het internet.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?