Terug naar overzicht

Ontevredenheid over tentamenregels

‘Ik ben erg ontevreden over de tentamenregels en meer studenten met mij’, zegt Yvonne van der Schoot. Samen met twee andere tweedejaarsstudenten Management Economie & Recht (MER) in Breda heeft ze een enquête onder MER-studenten gehouden over de tentamenregels op Avans.

Uit de enquête blijkt dat de MER-studenten het meest ontevreden zijn over de herkansingsregel, die inhoudt dat studenten hun tentamens pas aan het einde van het volgende blok kunnen herkansen. Van der Schoot is het hiermee eens. ‘Het is veel fijner als je na een week je tentamen kunt herkansen, dan zit de stof nog in je hoofd. Bovendien zit aan het einde van een volgend blok ook het tentamen van dat blok erbij.’

Het niet mogen eten tijdens een tentamen staat op de tweede plek van regels die studenten het liefst veranderd zien worden. ‘Laatst hadden we van vijf tot zeven een tentamen, rond etenstijd. Iedereen heeft honger maar mag niets eten, alleen water drinken’, vertelt Van der Schoot.

Op drie staat het niet mogen compenseren van het project met het tentamen. Nu moeten de studenten voor beide onderdelen een voldoende halen. Van der Schoot lijkt het ideaal en zou graag willen compenseren zodat je een vier omhoog kunt halen met een acht. ‘Dan kun je ergens op terug vallen.’

In de statistieklessen van docent Maria Vermeulen, kreeg Van der Schoot de opdracht om een enquête te houden. Uit eigen ontevredenheid kwam ze samen met twee medestudenten op het idee om een enquête onder MER-studenten te houden over de tentamenregels. De drie enquêteurs besloten vijftig medestudenten te vragen naar hun mening. ‘Ik stond er van te kijken hoe snel we reactie kregen. Binnen een dag hadden we dertig mailtjes binnen’, zegt Van der Schoot. De uitslag van de enquête is precies zoals ze het had verwacht.

Vermeulen vindt de enquête een origineel idee. ‘Ik vind het echt een heel leuk onderwerp. Vaak komen studenten met dezelfde onderwerpen.’ Volgens haar is de enquête iets waar de drie studenten rechtstreeks belang bij hebben. ‘Het is goed dat ze erover nadenken hoe een organisatie werkt.’ Dat de meeste studenten graag hun tentamen eerder willen herkansen, begrijpt Vermeulen. ‘Dan zit de stof er nog in.’

De klachten over het niet mogen eten vindt de docent echter niet terecht. ‘De tentamens duren geen dagen. Als je gewoon op tijd je hapje doet zul je echt niet omkomen van de honger.’ Het compenseren vindt ze een lastiger verhaal. ‘Je wilt toch mensen opleiden die alles kunnen. Ze moeten niet te veel om moeilijke onderwerpen heen kunnen lopen, wat met compenseren wel mogelijk wordt.’

Student Van der Schoot denkt zelf dat Avans de strenge regels handhaaft omdat het een hogeschool is. ‘Je moet kunnen leren, studeren en zelf verantwoordelijk zijn op hbo-niveau.’ Maar sommige regels vindt ze toch echt niet goed. Zo noemt ze ook de inschrijfregels voor een tentamen. ‘Dat je 25 euro moet betalen wanneer je je te laat inschrijft vind ik wel erg veel geld.’ Studenten kunnen zich alleen inschrijven in de eerste week van een nieuw blok. ‘Het lijkt mij beter als de inschrijfperiode langer wordt. Ben je dan te laat, dan kun je niet meer mee doen’, vindt Van der Schoot.

Of de enquêteurs iets gaan doen met de uitslag van de enquête weten ze nog niet. ‘Ik ga het eerst bij mijn docent inleveren. Daarna gaan we kijken of we het naar de examencommissie sturen.’ Docent Vermeulen verwacht dat de examencommissie er zeker serieus naar zal kijken. ‘Maar of ze het beleid zullen aanpassen, weet ik echt niet.’ [SP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?