Terug naar overzicht

Avansstudenten doen onderzoek voor De Telegraaf

Eerstejaarsstudenten van International Business & Management Studies in Breda hebben in opdracht van De Telegraaf onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de introductie van een Nederlandstalig dagblad in 14 landen uiteenlopend van Canada tot China.

‘Wij moesten onderzoek doen naar Zuid-Afrika. Daar komen veel Nederlandse toeristen dus het was direct duidelijk dat er een afzetmarkt zou zijn’, zegt Rogier Trimpe.

Het groepje studenten waar Inger van Hout in zat, startte vanuit een andere situatie. ‘Ons land was Taiwan. De mensen van De Telegraaf gaven vooraf aan dat ze daar geen afzetmarkt in zagen. Kranten zouden al op het vliegveld worden gestolen. Toch hebben we een manier gevonden waarop het wel kan.’ De studenten vonden de oplossing in een printmachine die in hotels geplaatst kan worden en via een satellietverbinding contact maakt met De Telegraaf. ‘Je hebt alleen de plaatsingskosten van de machine, de distributiekanalen kun je dan overslaan.’

Om te onderzoeken of een Nederlandse krant ook in het buitenland verkocht kan worden zijn veel gegevens nodig. ‘Wij hebben contact opgenomen met bedrijven in Zuid-Afrika en Nederlanders die er pas geweest zijn. Er is ook veel informatie op het internet te vinden’, zegt Trimpe.

Het groepje van Van Hout heeft gebruik gemaakt van de Taiwanese ambassade in Nederland. ‘Omdat er niet veel informatie was te vinden op internet hebben we bij de ambassade opgevraagd hoeveel Nederlanders een visum aanvragen voor Taiwan. Op die manier weten we wat de eventuele afzetmarkt zou zijn.’

Het onderzoek is een idee van Fred Cahuzak docent van Avans School of International Studies. ‘Op vakantie in Kroatië kocht ik een Nederlandse krant en zag dat die iets anders was dan de krant in Nederland. Toen kwam het bij mij op dat de kranten tegenwoordig ter plekke gedrukt kunnen worden en zo is het onderzoek ontstaan.’ Cahuzak heeft zelf contact opgenomen met De Telegraaf. ‘Zij waren erg enthousiast over het idee.’

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de databank van de Telegraaf en worden niet vrijgegeven. Of het bedrijf nog wat met de resultaten gaat doen weten de studenten niet. ‘We zijn wel uitgebreid bedankt, ze waren vol lof’, zegt Trimpe. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?