Universiteiten en hogescholen hebben misleidende opleidingsnamen goeddeels aangepast. Hippe afstudeervarianten lijken in de voorlichting geen voltijdsstudies meer. Uitzonderingen daargelaten.
Half december sloegen studentenverbond ISO en de redactie van de Keuzegids Hoger Onderwijs alarm over oneerlijke studievoorlichting. Opleidingen als international timber trade en fashion & branding bleken niet zelfstandig te bestaan: het ging om specialisaties binnen saaier klinkende studies als bos- & natuurbeheer en technisch commerciële confectiekunde. Zo waren er minstens 140 gevallen van misleiding.
In de loop van februari en maart hebben steeds meer universiteiten en hogescholen hun voorlichting aangepast, meldt de Keuzegids. Het gaat de goede kant op. De Hogeschool Zeeland heeft bijvoorbeeld zijn hele website vernieuwd.
Maar nog niet alle problemen zijn verholpen. Vooral de Hogeschool Utrecht hanteert nog veel onofficiële opleidingsnamen, meldt de redactie, en de Vrije Universiteit biedt een ongeregistreerde opleiding aarde & economie aan.
Een kleine rondgang leert overigens dat er ook op sommige ‘verbeterde versies’ valt af te dingen. Zo staat nu bij fashion & branding van de Hogeschool van Amsterdam weliswaar vermeld dat het een afstudeervariant betreft, maar de website gebruikt daarnaast even vaak de term ‘opleiding’.
Waakzaamheid blijft dus geboden. De Keuzegids onderhoudt op zijn website de rubriek ‘check je opleiding’. Daarin valt te controleren of de gehanteerde namen voor bacheloropleidingen kloppen of niet. Deze maand wordt de lijst uitgebreid met enkele kleine en particuliere hogescholen. Later dit jaar neemt de redactie ook de namen van masteropleidingen onder de loep.[BB/HOP]
Punt. Of had jij nog wat?