Terug naar overzicht

‘Palestijnen leven in een vernederende situatie’

In een verzengende hitte, op vijf meter hoogte en omringd door kinderen spoot Niels Bakkerus zijn kunstwerk op de muur in het Palestijnse Anata. De reis maakte diepte indruk op de eerstejaarsstudent aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/ St. Joost in Breda.

Tegenover de jongensschool in het Palestijnse Anata, ten oosten van Jeruzalem, prijkt sinds vorige week het twaalf meter brede kunstwerk van graffitiartiest Niels Bakkerus. Een Palestijnse kinderjury koos hem tot winnaar van een graffiticompetitie, uitgeschreven door de Nederlandse organisatie United Civilians for Peace (UCP). Als prijs vloog Bakkerus samen met UCP en rapper Ali B naar Israël om zijn kunstwerk aan te brengen op de muur die de Israëlische regering op de Westelijke Jordaanoever heeft gebouwd. Hij verbleef er zeven dagen.
Bakkerus sprak met organisaties voor ontwikkelingswerk, met Palestijnen en bracht een bezoek aan het naburige vluchtelingenkamp Sjoeafat. ‘De verschillen tussen het Israëlische gedeelte en zo’n vluchtelingenkamp zijn enorm. In de vluchtelingenkampen zijn de huizen dicht op elkaar gepakt, terwijl Israël zoveel ruimte en natuur heeft. De muur die twee werelden scheidt, is een apartheidsmuur. Voor de Palestijnen gelden andere regels dan voor Israëliërs. Voor Palestijnen is het bijna onmogelijk een bouwvergunning te krijgen. Ze hebben geen mogelijkheden om iets op te bouwen. De scholen zijn slecht, er is geen werk en jongeren hangen rond op straat omdat er niets te doen is. Het is heel schrijnend om die machteloosheid te zien.’

De situatie waarin Palestijnen leven is vernederend, zegt Bakkerus. ‘Als ze de stad in willen, moeten ze urenlang wachten bij checkpoints. Daar staan jonge Israëlische soldaten, die soms nog geen twintig zijn. Zij zijn in de positie om te bepalen wie de stad in mag. Veel Palestijnen hebben de Middellandse Zee nog nooit gezien, terwijl die zo dichtbij is.’

De kinderen vonden de graffiti, die de student maakte, mooi. De jongeren waren kritischer. ‘Zij willen die muur niet, dus vinden ze dat je hem ook niet mooi moet maken. Dat begrijp ik wel. Ik zou het deze keer dan ook niet erg vinden als ze de muur en daarmee mijn werk direct zouden slopen. Deze muur maakt van Anata een openluchtgevangenis.’

Foto’s van zijn reis zijn te zien op www.bakkerus.nl.[CB]

Klik op foto voor vergroting

klik

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?