Terug naar overzicht

Pedofiele student wil naar Leiden

Norbert de Jonge, militant pedofiel en secretaris van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, wil zijn studie pedagogie voortzetten bij de Universiteit Leiden.

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft De Jonge terecht weggestuurd, oordeelde het college van beroep voor het hoger onderwijs afgelopen dinsdag. Vrije opvattingen op seksueel gebied, en met name het ‘zich bekennen tot pedofilie’, zouden niet in overeenstemming zijn met de katholieke aard van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Openbare universiteiten hebben niet de bevoegdheid om studenten te weigeren. Zij kunnen zich hooguit beroepen op artikel 7.57.h van de wet op het hoger onderwijs: als iemand de ‘goede gang van zaken’ verstoort, kan hij voor maximaal een jaar worden geschorst. Bovendien heeft dat artikel voornamelijk betrekking op gevallen van bedreiging, amok, wangedrag etcetera, en niet op geaardheid of overtuigingen.

De Jonge denkt dat de openbare Leidse universiteit er geen problemen mee heeft als een student taboes en dogma’s probeert te doorbreken. Henk Dekker, onderwijsdirecteur van de faculteit sociale wetenschappen, liet aan universiteitsblad Mare weten dat de toelatingscommissie uiteindelijk zal moeten beslissen over De Jonges mogelijke komst.

‘Iemands seksuele geaardheid of partijvoorkeur gaat ons in principe niet aan’, zegt hij. Wel zal de commissie volgens hem willen weten wat er precies is misgegaan in Nijmegen. ‘Het zou ook kunnen dat hij de universiteit als platform wil gebruiken voor zijn politiek.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?