Terug naar overzicht

Studerende moeders moeten hun kamer uit

Zwangere studentes lopen het risico zonder pardon uit hun woning te worden gezet. Andere woonruimte kunnen ze niet zomaar krijgen, want zwangerschap is geen reden voor een urgentieverklaring.

Dat is één van de knelpunten waar het steunpunt Studerende Moeders aandacht voor vraagt. Volgens oprichter Annemiek de Jong, die vandaag met minister Plasterk van onderwijs en emancipatie spreekt en hem een rapport aanbiedt, gaan vrijwel alle studentenhuisvesters zo te werk. De afgelopen vijf maanden heeft ze van vijf moeders een wanhopige e-mail ontvangen.

Het Rotterdamse bedrijf ‘Stadswonen’ bevestigt het bericht. ‘Zwangere studenten moeten de woning sowieso voor de bevalling verlaten. Anders worden ze uitgezet. We kunnen helaas niks voor hen doen. Ze mogen een woning voor werkende starters huren, maar dan kunnen ze dus niet meer studeren.’

Maar dat staat niet in het huurcontract. Een woordvoerder verwijst naar het ondernemingsplan, maar ook daar staat niets in. Sterker nog, daarin voorziet de huisvester juist dat vrouwen op steeds jongere leeftijd zwanger worden. ‘Er zou iets moeten veranderen in de communicatie hierover’, constateert een woordvoerder.

Mogen huisvesters zwangere vrouwen überhaupt uitzetten? Directeur Remco de Maaijer van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting, een samenwerkingsverband van acht grote studentenhuisvesters: ‘Als een huurbaas dit zou willen – maar waarom eigenlijk? – dan moet hij in elk geval vervangende woonruimte bieden, tenzij er ruim voldoende woningen beschikbaar zijn. Hij kan het huurcontract overigens niet zomaar opzeggen, behalve als er bijvoorbeeld staat dat de kamer maar voor één enkele bewoner bedoeld is. Dan mag je er ook niet samenwonen met je partner.’

Maar zelfs in een tweepersoonskamer mag van het Rotterdamse ‘Stadswonen’ geen ouder met kind wonen, onderstreept een woordvoerder.

Overigens gaan niet alle kamerverhuurders zo te werk. Studentenhuisvester DUWO uit Delft laat bijvoorbeeld weten dat ze studerende moeders niet uitzetten. ‘Als de huisgenoten niet van kinderen houden, gaat de sfeer in het studentenhuis er misschien op achteruit. Dat is alles.’

Andere knelpunten waar het steunpunt Studerende Moeders op wijst, zijn de hoge kosten, de ongunstige belastingwetgeving, de onvermijdelijke studievertraging, onbegrip bij docenten en medestudenten, het gebrek aan kinderopvang enzovoorts. Moeders zouden meer coaching moeten krijgen om hoogopgeleid te raken, meent oprichter Annemiek de Jong.

De groep studerende ouders is niet verwaarloosbaar. In 2005 waren er volgens de Informatie Beheer Groep 4219 studenten die een eenoudertoeslag kregen. Daarnaast waren er 639 studentouders met een partnertoeslag. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?