Terug naar overzicht

Tentamens: klakkeloos ‘stampen’ heeft geen zin

Zit jij tot in de vroege uurtjes te blokken op een tentamen dat je de volgende dag hebt? Niet slim, volgens onderzoekster Laura Menenti, die meewerkt aan het BNN-programma ‘Get smarter in a week’.

Je kunt beter informatie vaak herhalen en veel slapen.

Als je kennis vaker herhaalt, wordt het beter in de hersenen opgeslagen. Dat lijkt logisch. Maar wat ook meespeelt, is dat tijdens je slaap informatie als het ware wordt vastgezet in je lange termijngeheugen.

Informatie wordt eerst opgeslagen in het korte termijngeheugen, de hippocampus. Daarna wordt het gekopieerd in het lange termijngeheugen en dat gebeurt voor een belangrijk gedeelte tijdens de slaap. Dat duurt een paar dagen, dus kort van tevoren gaan blokken heeft weinig zin. Je onthoudt wel wat, maar als het om veel informatie gaat, sla je het merendeel niet op.

Ander punt dat Menenti noemt, is dat het belangrijk is om actief met de stof die je moet leren, om te gaan. Als je er op verschillende manieren over nadenkt, wordt de communicatie tussen de hersenscellen sterker. Daardoor wordt het nog beter ‘opgeslagen’.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op: www.kennislink.nl . [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?