‘Eigenlijk moet je het eerst doen en achteraf de mensen hogerop informeren. Als het eenmaal loopt, dan zullen ze het niet meer terugdraaien.’ Joke Zwanikken, de initiatiefnemer van verwenzorg.nl probeerde afgelopen woensdag bij het symposium van de Academie van Gezondheidszorg in Breda studenten en collega’s aan te sporen tot actie.
Onder verwenzorg worden initiatieven verstaan die met weinig kosten het leven van patiënten leuker maken. ‘Het geven van een high-tea voor psychiatrische patiënten bijvoorbeeld. De mensen praten daar nog weken over na’, zegt Zwanikken die is verbonden aan de Reinier van Arkel Groep een gezondheidszorginstelling die gespecialiseerd is in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met psychiatrische en psychische problemen.
Volgens haar heeft de verwenzorg het tij mee. ‘Maatschappelijk ondernemen is in. Verwenzorg kan daar een onderdeel van uitmaken.’ Bedrijven als Phillips hebben al aan projecten meegedaan.
Het moeilijkste aspect van verwenzorg is het informeren van directie en leidinggevenden. ‘Ziekenhuisdirecteuren denken vooral; moet dat nu? Maar je houdt het niet vol in de zorg als het alleen over kommer en kwel gaat. Het is voor verpleegkundigen en patiënten een goede afwisseling.’ Daarom vindt Zwanniken dat mensen eerst moeten doen en achteraf moeten informeren.
‘De zorg kan nog veel leren van bedrijven die niets met zorg te maken hebben. Bij veel ondernemingen is de klantvriendelijkheid tien keer beter dan in ziekenhuizen.’ Zwanniken is ervan overtuigd dat de service in ziekenhuizen daarom in de toekomst overgenomen gaat worden door andere bedrijven. ‘We moeten er daarom op letten dat verpleegkundigen niet alleen nog de rotklussen opknappen. Verwenzorg is een van de initiatieven die de zorg leuk houdt.’
Kijk op www.verwenzorg.nl voor meer informatie. [AR]
Punt. Of had jij nog wat?