Twee op de drie geneeskundestudenten wil na het artsexamen doorstuderen voor medisch specialist en elf procent wil huisarts worden.
Dat blijkt uit een enquête van het studentenplatform van geneeskundegenootschap KNMG, die door bijna tweeduizend studenten werd ingevuld en door het tijdschrift ‘Arts in spe’ is gepresenteerd.
Voor andere carrières tonen geneeskundestudenten nauwelijks belangstelling. Drie procent vindt basisarts goed genoeg en maar één procent zegt verpleeghuisarts te willen worden. Verzekeringsgeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde en de opleiding tot arts van verstandelijk gehandicapten worden door geen enkele student genoemd.
Sinds 2003 telt Nederland 2850 eerstejaars geneeskunde. Vanaf 2010 zullen er jaarlijks zo’n 2280 basisartsen afstuderen. Voor hen zijn 1046 opleidingsplaatsen tot medisch specialist beschikbaar. Te weinig voor de ruim 1500 studenten die dit momenteel ambiëren.
Mede daarom roept ‘Arts in spe’ studenten op zich niet blind te staren op een toekomst als medisch specialist. ‘De specialist slaat het protocollenboek open, een standaardriedel aan onderzoek wordt afgesproken, alsmede een vervolgconsult: “volgende patiënt”. Vaak eindigt een polibezoek met dezelfde conclusie die de verwijzende huisarts allang had getrokken. En dat jaar in, jaar uit. Spannend hoor’, sneert de hoofdredacteur. [TdO/HOP]
Punt. Of had jij nog wat?