Terug naar overzicht

Salarissen hoogopgeleiden steeds hoger

De startsalarissen van hbo’ers en academici stijgen weer, maar halen nog niet het niveau van 2002. Dat staat in Elsevier Thema over de arbeidsmarkt.

In 2002 kenden de startsalarissen van hoogopgeleiden een vrij hoge piek. Dat was volgens Elsevier vooral een naijleffect van de euforie over de economische groei, want op dat moment had de recessie al ingezet. Het ging al snel bergafwaarts tot onder het niveau van het jaar 2000.

Sinds 2004 stegen de salarissen van academici weer en in 2006 trok de curve ook voor hbo’ers steil omhoog. Ook het vertrouwen in de toekomst neemt weer toe. ‘Omdat binnenkort de babyboomers massaal met pensioen gaan, is een diploma in het hoger onderwijs de komende jaren zoiets als een ticket naar het walhalla’, meent ook Elsevier.

Onder academici scoren vooral econometristen goed: ze gaan snel aan de slag, hebben een hoog salaris en maken veel kans op een vaste baan. Voor bedrijfseconomen uit het hbo geldt hetzelfde.

Elsevier liet het instituut SEO Economisch Onderzoek 8.469 starters ondervragen die hun diploma hebben behaald in het studiejaar 2004-2005. De werkloosheid was minimaal: slechts 2,7 procent van de hbo’ers en 2,5 procent van de academici zat na anderhalf jaar nog thuis. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?