Terug naar overzicht

Statisticus kraakt vonnis Lucia de B.

Verpleegster Lucia de B. werd in juni 2004 in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden en drie pogingen tot moord. Volgens de rechtbank zonder de omstreden statistische bewijsvoering uit het originele vonnis. Hoogleraar statistiek Richard Gill, verbonden aan de Universiteit Leiden, denkt daar anders over, meldt Kennislink.nl. Gill vindt dat de zaak over moet.

In een eerder vonnis in de zaak Lucia de B. speelde statistiek een belangrijke rol. De kans dat De B. toevallig aanwezig was bij zoveel dodelijke incidenten in het ziekenhuis zou extreem klein zijn. Statistici hadden veel kritiek op de berekeningen. Bij het nieuwe vonnis in hoger beroep was volgens de rechtbank geen statistiek betrokken. Maar in het vonnis staat: ‘Er is geen enkele aannemelijke verklaring gevonden voor het feit dat de verdachte in die korte periode bij zoveel overlijdensgevallen en levensbedreigende incidenten betrokken was.’ Gill: ‘Ik was woedend toen ik dit las. Dit is statistiek, al wordt er dan geen berekening bij gegeven.’

Het hof verwierp een aantal alternatieve verklaringen voor de aanwezigheid van De B. bij incidenten. ‘Vervolgens concludeerden ze dat het dus moord moest zijn geweest’, aldus Gill. ‘Iedereen met een exacte instelling ziet meteen dat dit onzin is. Er zijn nog honderden andere verklaringen mogelijk.’

Gill zegt dat er nog meer problemen zijn met het vonnis. Dat vermeldt tijdens hoeveel dodelijke incidenten Lucia de B. dienst had. ‘Er zijn onjuiste gegevens gebruikt. Niemand heeft naar de oorspronkelijke data gekeken.’ Bovendien is volgens Gill onzuiver bepaald wat als een raadselachtig incident wordt aangemerkt en wat niet: ‘Precies dezelfde gebeurtenis is een incident als Lucia aanwezig was en anders niet. Een medisch deskundige zei zelfs dat hij een gebeurtenis verdacht vond omdát Lucia erbij was. Zo mag je natuurlijk geen gegevens verzamelen.’

‘De statisticus van het hof, Henk Elffers, begaat belangrijke technische fouten’, stelt Gill. ‘Hij heeft gegevens onjuist gecombineerd. Alle echte statistici komen tot de conclusie dat het statistisch gezien heel gewoon was wat Lucia de B. meemaakte.’ De hoogleraar vindt dat de zaak opnieuw moet worden gedaan. De commissie Posthumus-II bestudeert de feiten en beslist later dit jaar of dat inderdaad gebeurt.

Het hele interview met Richard Gill is te lezen via www.kennislink.nl. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?