Terug naar overzicht

Tilburgse politiek verdeeld over ‘kwetsend’ kunstwerk

Aanleiding voor dit voorstel is ‘de moderne kruisweg’; een kunstwerk in wording;. Twee Tilburgse kunstenaars: tekenaar Jeroen de Leijer (in 1993 afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda) en voormalig stadsdichter  Nick J. Swart laten in hun werk Jezus in een postmoderne setting de ‘levensweg’ afleggen, met vrouwen in bikini en hamburgertenten langs de route.

Het college van burgemeester en wethouder verleende 50.000 euro subsidie. De bedoeling is dat het kunstwerk vanaf januari wordt tentoongesteld in het Tilburgse theater de Vorst.
Gelovigen vinden het werk kwetsend en ergeren zich groen en geel. Intussen is ook de Tilburgse politiek in rep en roer.

Het CDA krijgt steun van vijf raadsfracties voor het voorstel dat er toe moet leiden dat de gemeente ‘kwetsende’ kunst niet subsidieert. De politiek zou morele criteria moeten opstellen. De zes partijen zijn goed voor 19 van de 39 zetels in de raad. De vier overige fracties zijn tegen. Vanavond komt het voorstel in de gemeenteraad van Tilburg.

In een interview met dagblad Trouw zegt Jeroen de Leijer dat ze in hun werk een strompelende mens willen laten zien op weg naar zijn dood. ‘Dat bracht ons op het idee om Jezus in de moderne tijd te plaatsen, midden in het mediageile heden. We vroegen ons af wat er dan zou gebeuren.’
De kunstenaars bezweren dat hun werk niet kwetsend en godslasterlijk is bedoeld. ‘Ik heb Jezus niet aan het kruis genageld’, zegt De Leijer in het interview. [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?