Terug naar overzicht

‘Afrika heeft problemen aan zichzelf te wijten’

In veel Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara woedden verwoestende (burger)oorlogen, met hongersnood, volkerenmoord en overvolle vluchtelingenkampen als gevolg. Conflicten tussen verschillende etnische groepen zijn vaak de oorzaak. Op het onderwijsseminar ‘Diversiteit en conflictbeheersing in Afrika’ wordt daarop ingegaan.

Spreker Roel van der Veen, medewerker van het Ministerie van Buitenlandse zaken, schreef een boek over Afrika. Daarin schetst hij dat Afrika zijn problemen vooral aan zichzelf te wijten heeft. Het is niet de erfenis van het kolonialisme die de ontwikkeling van solide staten in de weg staat. Traditionele, sociale en culturele verhoudingen zijn volgens hem de reden.

 

Journaliste Linda Polman spreekt op het seminar over hulporganisaties in oorlogsgebieden. Polman was getuige van de afslachting van duizenden vluchtelingen in Rwanda in 1995. Zij schreef hierover het boek ’k Zag twee beren. Daarna bezocht zij verschillende brandhaarden in Afrika en schreef er verhalen en columns over. Zij zet grote vraagtekens zet bij het functioneren van de Verenigde Naties. 

Andere sprekers op het seminar zijn: Wouter Plomp, directeur Divisie Afrika van het Ministerie van Buitenlandse zaken en kolonel Sjors Callenbacht, hoofd Clingendael Security en Conflict Programme. De opening wordt verricht door generaal-majoor Siem van Groningen. Dagvoorzitter is Sonja Vetter-Samuels van de Atlantische Onderwijscommissie, die het seminar organiseert. Ook Avans Hogeschool is bij de organisatie betrokken. 

Het programma begint om 12.00 uur met een lichte lunch. Na de verschillende sprekers is er gelegenheid voor discussie. Youssef Azghari, docent Social Work van Avans en columnist bij Trouw, sluit de middag af met een gesproken column.  

Het volledige programma is te zien op de website van de Atlantische Commissie. Inschrijven voor deelname kan tot 5 november. Studenten hebben gratis toegang op vertoon van hun collegekaart. Niet-studenten betalen 25 euro. Het seminar vindt plaats in de aula van ‘het Kasteel’, het onderkomen van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?