Terug naar overzicht

Docent op topconferentie computersimulatie

De methode van Van Beers is gebaseerd op ‘Kriging’. In de jaren vijftig is Kriging in Zuid-Afrika ontwikkeld om de grootte van de ertsvoorraad te schatten op basis van een beperkt aantal boringen. Van Beers heeft de techniek geschikt gemaakt om met weinig waarnemingen goede uitspraken te kunnen doen in situaties waar toeval een rol speelt. Twee jaar geleden is hij op het onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Tilburg. De techniek kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de doorstroom van verkeer op een verkeersplein te optimaliseren. Gewoonlijk moeten daarvoor gedurende een lange periode  veel metingen gedaan worden. Met de methodiek van Van Beers kan dat met weinig metingen snel gesimuleerd worden. Ook gebruikt een bank in Den Bosch de techniek om te voorspellen hoeveel risico er gelopen wordt bij grote geldleningen. In december verschijnt het artikel dat Van Beers heeft geschreven over de methodiek. Op de conferentie in Washington presenteert hij zijn methode aan een breed publiek, dat verstand heeft van simulaties. ‘Dat mag er kritische vragen over stellen’, zegt Van Beers. ‘Ik kan het verdedigen of eventueel bijstellen.’ In 2004 gaf hij al een ‘advanced tutorial’ op hetzelfde congres. Van Beers wil de techniek verder uitbreiden en geschikt maken voor het simuleren van een callcenter waar vragen of klachten van klanten binnenkomen. ‘Daar spelen veel variabelen een rol. Mensen bellen vaak tijdens hun lunchpauze, maar dan hebben ook callcentermedewerkers pauze. Ik wil met simulaties de optimale bezetting voorspellen.’ [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?