Terug naar overzicht

‘Je hoeft geen Willie Wortel te zijn’

Als hobby begon Damen anderhalf jaar geleden met een webwinkeltje in hardware. Stiekem droomde hij al van een groter bedrijf. ‘Het bracht de ene maand vierhonderd euro op, de andere maand honderd. Dat was nog niet echt stabiel.’ Toen hij in het derde jaar op stage moest, wilde hij liever zelf een stageproject verzinnen dan bij een bedrijf te gaan werken. Hij kreeg het idee om werkplekken te organiseren via internet voor het midden- en kleinbedrijf. ‘Als het aanslaat, is het een gat in de markt.’

Hij regelt IT voor bedrijven via internet, waardoor zij van hoge kosten bespaard blijven. ‘Een bedrijf betaalt zo’n vierduizend euro per jaar aan interne servers en onderhoud, nog zonder hard- en software. Dat heeft me aan het denken gezet en daar kon ik wel wat mee’, zegt Damen. Met Virtual Computing kunnen bedrijven een digitale werkplek naar zich toe halen. Ze komen via een site op een desktop, die op de server van Damen staat. ‘Ik heb een aantal bestaande technieken gecombineerd’, verklaart hij zijn idee. ‘Je moet altijd voor back-ups zorgen en voor onderhoud. Dat laten wij via ons systeem lopen en dat is goed voor de stabiliteit.’ De ondernemers kunnen zo ook van huis uit werken, want alle gegevens zijn overal bereikbaar.

Hardware en ICT-ondersteuning zijn grote investeringen, die met Virtual Computing niet meer nodig zijn. Voor de digitale werkplekken betalen bedrijven een vast bedrag per maand: 35,95. ‘Daar moeten ze even aan wennen, maar op jaarbasis scheelt het duizenden euro’s.’ Bedrijven hoeven niet per sé computers aan te schaffen. In plaats van systeemkasten te kopen, huren bedrijven een klein kastje (een soort modem) van Virtual Computing en pluggen daar een monitor, toetsenbord en muis in. Vervolgens zorgt het kastje ervoor dat je op de digitale werkruimte komt, met alle programma’s en opslagcapaciteiten die je nodig hebt. ‘Je bent klaar zonder veel te investeren.’

De banken liepen niet warm om een lening aan hem te verstrekken om het bedrijf op te kunnen starten. ‘De gesprekken met de accountants van de banken gingen goed. Ze vonden het idee nieuw en innovatief, maar ze durfden er niet mee in zee te gaan. Dat kwam omdat ik weinig winst berekende in het eerste jaar en omdat ik nog student ben. Dat was wel een teleurstelling.’

Een poster maakte hem attent op de Starterslift van Avans. Ondernemers met een nieuw oorspronkelijk idee kunnen daar begeleiding krijgen bij het starten van een bedrijf. ‘Ik dacht dat het alleen voor een soort Willie Wortels zou zijn, die een apparaat uitvinden waarmee ze de ozonlaag kunnen repareren.’ Dat bleek niet het geval, zijn idee paste erin. ‘Het was een nieuw plan, dus ik kwam ervoor in aanmerking.’ Hij werd gecoacht en presenteerde het bedrijfsplan voor een raad. Die zag het plan zitten en zo kreeg Damen als eerste Avansstudent een lening van 25.000 euro om het bedrijf te starten. ‘Toen ik heb ik wel een feestje gevierd.’

Hij is sinds drie maanden reclame aan het maken voor zijn bedrijf. Acht gebruikers heeft hij momenteel al werken op zijn digitale werkruimtes. Waaronder een sportzaak in Tilburg, dat de touch-screen kassa’s op een van zijn servers heeft aangesloten. Onlangs hoorde hij dat KPN ook bezig is servers aan te bieden om op te werken. ‘Dat is wel jammer, maar dat worden standaardpakketten. Ik heb iets beters, want ik werk klantgerichter en stem het op de persoonlijke wensen van de klant af.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?