Terug naar overzicht

Nobelprijs voor de waarheid

De zogenoemde mechanisme ontwerptheorie van Lenid Hurwich, Eric Maskin en Roger Myerson is volgens Arnoud Boot, hoogleraar economie in Amsterdam,bijvoorbeeld goed toepasbaar in de tweedehands autobranche. Een tweedehands auto is bijvoorbeeld ofwel goed en is dan tienduizend euro waard. Of hij is slecht en dan is hij niets waard. De koper weet het niet, maar de verkoper wel. Wanneer de koper vijfduizend euro biedt, krijgt hij de goede auto niet. Krijgt hij wel een auto, dan heeft hij te veel betaald, omdat die auto waardeloos moet zijn. De enige manier waarop koper en verkoper elkaar wel kunnen vinden, is wanneer de verkoper garantie biedt op zijn auto: ‘Door deze kleine toevoeging werkt de markt ineens wel.,’ meldt Boot vandaag in de Volkskrant.

‘De kunst is om de regels van het spel zo toe te passen dat de privé-informatie die mensen hebben boven tafel komt,’ meldt Eric van Damme, hoogleraar micro-economie in Tilburg, vandaag in NRC Next. ‘De drie economen hebben laten zien wanneer dat kan en ook wanneer dat onmogelijk is.’

De negentigjarige Hurwich kreeg de prijs omdat hij de theorie heeft bedacht. Hij deelt de prijs met Maskin en Myerson omdat zij de theorie verder hebben ontwikkeld. Maskin is blij dat hij één van de winnaars is, al had hij het niet verwacht. Zoals het een echte econoom betaamt, reageert hij in de Volkrant: ‘ Het is net als met winnen in de loterij. De kans dat ik de prijs zou krijgen, was minder dan één op een miljoen.’ [WvdV]

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?