Terug naar overzicht

Sobere ‘blue card’ voor kennismigrant

In het voorstel van de Commissie krijgen kennismigranten binnen een maand duidelijkheid over hun Europese werkvergunning die in principe twee jaar geldig is. De blue-cardhouder wordt echter alleen toegelaten als hij een aanbieding van een werkgever op zak heeft en hij minimaal drie keer het minimumloon in de lidstaat van zijn keuze verdient. Na twee jaar kan de werkvergunning worden verlengd. Wie zijn baan tussentijds verliest, moet binnen drie maanden ander werk vinden.

Kennismigratie is binnen Europa bepaald geen vanzelfsprekendheid. Lidstaten kunnen er voor kiezen niet aan het nieuwe systeem mee te doen, wat voor Oostenrijk een serieuze optie is. Ook landen die wel meedoen, kunnen iemand weigeren die binnen Europa van land wisselt. Bijvoorbeeld met het argument ze al voldoende ingenieurs of artsen hebben.

Daarmee is de regeling een stuk minder liberaal dan eurocommissaris Frattini (Justitie) aanvankelijk wilde. Die werkte deze zomer nog aan een vijfjarige werkvergunning waarin vrij verkeer van kennismigranten in de EU was geregeld.

Desondanks hoopt de Commissie meer kennismigranten uit met name Azië te trekken. Die zoeken hun heil nu vooral in de Verenigde Staten. De green card uit dat land stond overigens model voor het plan van Frattini. Als de lidstaten akkoord gaan, wordt de blue card al in 2008 ingevoerd.  [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?