Terug naar overzicht

Studentenvakbond slaat brandalarm

Bijna 2500 studenten hebben op de LSVb-site www.checkjekamer.nl een vragenlijst over de brandveiligheid van hun woning ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat er nog veel te verbeteren valt.

De vraag of er blusmaterialen in huis zijn, beantwoordt bijna één op de drie studenten ontkennend. Slechts 18,6 procent durft te beweren dat er in zijn huis een brandslang, brandblusser én blusdeken voorhanden zijn. Een verontrustend grote groep kiest voor het weifelachtige antwoord: ‘Volgens mij hangt er wel ergens een blusdeken of brandblusser.’

Ook rookmelders blijken geen gemeengoed. Eén op de drie studenten heeft ze niet aan het plafond hangen. Zelfs in grote panden, waarvoor de regels strenger zijn, ontbreken ze in een kwart van de gevallen. Daar krijgen de bewoners geen seintje bij brand.

Gelukkig zou ruim de helft van de respondenten ‘met een slaperig hoofd en een kater’ snel buiten weten te komen. Eén op de drie heeft daar wat meer moeite mee door de rommel in de gang, zoals fietsen en bierkratten. De rest mag hopen dat er nooit brand uitbreekt.

Misschien kan die restgroep iets vaker een lampje uitdoen, want in menig oud huis zitten koelkast, computer, koffiezetapparaat en schemerlamp in hetzelfde stopcontact. Ook dat is link, want overbelasting verhoogt de kans op kortsluiting. Vooral in grotere panden speelt dit probleem.

Ten slotte heeft bijna dertig procent van de respondenten oude gaskachels of geisers in huis. Die vormen een extra risico.

Het brandgevaar waarvoor de LSVb waarschuwt, is niet denkbeeldig. Vorig jaar brak er in Nederland meer dan veertienhonderd keer een binnenbrand uit. Ruim tweeduizend keer liet de brandweer meer dan één wagen uitrukken.

‘In onze panden is de brandveiligheid over het algemeen in orde’, meent directeur Remco de Maaijer van Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters. ‘Maar wat een student in zijn kamer doet of op de gang zet, kunnen wij natuurlijk niet controleren. Het is heel goed dat de LSVb hier aandacht voor vraagt.’ [BB/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?