Terug naar overzicht

Banen weg bij AAFM wegens tekort

Het personeel van de academie ontving vandaag een brief van de directie. Daarin staan diverse bezuinigingsmaatregelen te lezen, waaronder het feit dat er eind 2009 in totaal 7,2 fte verdwenen moeten zijn. Ook de organisatie krijgt het zwaar te verduren: alle coördinatietaken worden kritisch bekeken. Daarnaast zullen overuren alleen nog worden gehonoreerd als die vooraf bij de directie zijn aangegeven en moet het onderwijs worden gestroomlijnd.

De begroting voor 2008 die de directie de afgelopen maand gemaakt had, is na overleg met de Raad van Bestuur ingetrokken. Deze versie liet een tekort zien van bijna 550.000 euro. ‘Officieel hebben we nog niet vernomen dat de begroting is ingetrokken, maar het is wel gebeurd’, trapte voorzitter Matthijs Kort de academieraad vanochtend af. De stapels papier op tafel bleken terstond onbruikbaar, terwijl de raad juist drie uur had uitgetrokken om de begroting door te lichten.

‘Het organisatieplan wordt op zijn kop gezet. Met wat er nu ligt, kunnen we dus niet veel’, stelde Kort. Dat er iets moet gebeuren in de organisatie was de raad wel duidelijk. ‘Er is nu ruimte voor vijf teamvoorzitters en er zijn er zeven. Dat kan niet.’

Het grootste probleem bij de academie is het dure personeel. De laatste jaren is de mobiliteit gestimuleerd om het tekort weg te werken. Dat had niet het gewenste resultaat: juist de jongere, goedkopere medewerkers vertrokken. ‘Veel personeel zit aan het eind van schaal 12. Daar houdt het budgetmodel geen rekening mee’, verklaarde adjunct-directeur Kors Jan Snoeij. Sinds het vertrek van Harrie van Beek heeft de AAFM geen directeur. Ed van Sprundel begint er op 1 januari 2008.

‘Na de AIM, zijn wij aan de beurt’, schetste Kort. ‘Het tekort suddert al vier jaar. Het houdt een keer op.’ Het aantal overuren dat docenten maken en de hoge werkdruk op de academie spelen ook een rol. Snoeij verklaarde al eerder: ‘We hebben juist meer personeel aangenomen om de werkdruk naar beneden te krijgen. Dat is één van de redenen van het oplopende begrotingstekort. We vonden dat we dat moesten doen, na alle geluiden over de werkdruk.’

Snoeij wil binnen twee jaar orde op zaken stellen. Tijdens de academieraad van vorige maand was hij nog vol vertrouwen. ‘Als we twee jaar respijt krijgen van de Raad van Bestuur, zie ik de toekomst zonnig in. Bij het tekort van de Academie voor ICT & Media was het geduld op, maar ik ga onze plannen met man en zwaard verdedigen.’ Of de directie die tijd krijgt van de Raad van Bestuur, is nog de vraag. De bijgestelde begroting wordt over twee weken verwacht. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?