Terug naar overzicht

VVD wil hoger onderwijs afrekenen op kwaliteit

VVD-parlementariër Halbe Zijlstra nam eergisteren in het kamerdebat een voorschot op de discussie over een nieuw bekostigingsmodel. ‘Daarin worden instellingen wat ons betreft afgerekend op het eindniveau van hun afgestudeerden’, lichtte hij desgevraagd toe, maar meer wilde hij er niet over kwijt. Dat kwam hem op een plaagstootje van Plasterk te staan. ‘De minister kan zeggen dat de VVD alle tijd heeft gehad voor een eigen bekostigingsplan. Dat hadden we ook: de leerrechten. Maar die werden met de kabinetswissel door Plasterk afgeschoten, waarop ik ben gaan nadenken over alternatieven.’

Plasterk zelf komt als het goed is eind volgende week met zijn lang verwachte strategische agenda voor het hoger onderwijs. Die bevat onder meer een nieuw bekostigingsplan. Volgens een woordvoerder beperkt de bewindsman zich echter tot de hoofdlijnen. Hij kan niet zeggen of Plasterk zijn ideeën over diplomabekostiging en prestatie-elementen dan al ontvouwt. Zijlstra is zeer benieuwd. ‘Toen Plasterk aantrad, schoot hij de leerrechten af en kondigde hij aan dat hij nadenkt over een vorm van prestatiebekostiging. Sindsdien is het een jaar stil.’

De VVD’er is niet de enige die met eigen plannen komt. Universiteiten, hogescholen en studentenbonden willen studenten alle tijd geven om hun opleiding te voltooien voor het standaardcollegegeld van ongeveer 1500 euro. Pas als zij na voltooiing van hun bachelor en master aan een nieuwe studie beginnen, mogen instellingen een hoger tarief rekenen.

Het hoger onderwijs gaat er vanuit dat de minister dit voorstel grotendeels zal overnemen. Zijlstra hoopt echter van niet, ‘want in dat verhaal staat helemaal niets over minimum kwaliteitseisen’. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?