Terug naar overzicht

‘Around the world in 2 days’ beter in 1 dag

Dat patroon was gisteren ook al te zien geweest. ‘Toen waren er ’s morgens ongeveer honderd studenten’, vertelt Klaartje Smulders, vierdejaars Social Work Breda en projectleider van de manifestatie. ‘Helaas vertrokken de meesten na het ochtendprogramma. Om drie uur waren we nog met twintig mensen, dat was zeer teleurstellend. We zouden eigenlijk afsluiten met een buikdanseres, die hebben we op het laatst maar afgebeld.’  

Na afloop toen bekeken de elf organiserende en vierdejaarsstudenten Social Work in Breda hoe de leegstroom in de middag voorkomen kon worden. ‘We besloten om de pauzes heel kort te houden en vandaag waren de hapjes gratis.’ Echt veel heeft het niet geholpen, want ook nu lopen de meeste studenten in de middag weg. ‘Terwijl er nog interessante lezingen op het programma staan, zoals werken met dakloze Antilliaanse jongeren, OneMen en het Rode Kruis’, zegt Klaartje.  

Debbie Wijnings, tweedejaars Social Work Breda, volgt een lezing over stage in het buitenland. ‘Puur omdat ik er iets over schrijven moet, want zelf heb ik geen interesse om stage in het buitenland te lopen.’ Ze vindt het jammer dat het zo rustig is. ‘Voor mensen die graag een buitenlandse stage willen, is het hartstikke leuk dat dit georganiseerd wordt.’  

Na de lezing blijven Debby en haar klasgenoten niet hangen, maar vertrekken direct. Volgens Klaartje is dat het grootste probleem. ‘De meeste workshops die verplicht zijn, vinden vroeg op de dag plaats. Daarna vertrekt iedereen.’ Verder denkt ze dat er meer aan pr had moeten gedaan. Debbie beaamt dat. ‘Het was heel onduidelijk dat dit te doen was, het had groot op Blackboard moeten staan.’ 

Vierdejaars Social Work, Bianca Segeren, heeft stage gelopen in India en houdt hierover een lezing. Zij vindt het een verrijking om ervaring op te doen in een ander land. ‘Het is goed om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Als Social Worker is het handig om meer te weten over andere culturen. Daarnaast leer je in een compleet andere omgeving jezelf heel goed kennen. Dat is ook nodig in de hulpverlening.’ Bianca merkte in India pas op hoe flexibel ze was. ‘Het was mooi om te merken dat alles toch elke keer weer lukte, al moest het hele activiteitenprogramma om.’ 

De organisatoren zijn een half jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor het evenement. Dat deden ze voor hun minor Creatieve Social Worker. Ze zijn het erover eens dat het misschien drukker was geweest als ze het op de Hogeschoollaan hadden mogen houden. ‘Deze locatie stond al vast. Dus dat kon niet. Aan de Hogeschoollaan hadden we veel meer toeloop gehad. Nu moeten mensen speciaal naar de kunstacademie komen. En we hadden het beter op één dag kunnen doen’, zeggen ze in koor.

‘Around the world in 2 days’ was opgezet voor Social Work studenten uit Den Bosch en Breda, ook studenten van de Pabo en Gezondheidszorg waren welkom bij de manifestatie over hoe internationaal georiënteerd Social Workers zijn en hoe de internationale ontwikkelingen in het vakgebied zijn. Klaartje heeft tijdens haar opleiding geen stage gelopen in het buitenland. ‘Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het kon. Nu met het organiseren van dit evenement en het horen van interessante lezingen is het bij mij gaan kriebelen. Na mijn studie wil ik in ieder geval een half jaar vrijwilligerswerk doen in Afrika of misschien toch India. Daar ben ik nog niet over uit.’ [KvdL]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?