Terug naar overzicht

Diagnose op afstand ‘onethisch’

Visser, stafmedewerker ethiek van het Nederlands Instituut van Psychologen, ageert tegen diagnoses die psychologen stellen op basis van tv-beelden. Zij doet dit naar aanleiding van de bekentenis die misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontlokte aan Joran van der Sloot, verdachte van de moord op de Amerikaanse studente Natalee Holloway. Verschillende media voeren psychologen op, die uitspraken doen over de geestelijke gesteldheid van Van der Sloot.

Visser stelt op Kennislink.nl dat een psycholoog geen diagnose kan en mag stellen als hij de patiënt niet heeft gezien. ‘Om een zorgvuldige diagnose te stellen moet een verdachte uitgebreid geobserveerd en getest worden. Meegaan in de hype rond de beelden van Peter R. de Vries draagt bij aan de veroordeling van Joran van der Sloot door de media’, vindt Visser.

‘Zo’n diagnose op afstand is volgens de beroepscode van psychologen volstrekt ontoelaatbaar. Wij verwachten zorgvuldigheid van onze psychologen’, stelt Visser. Ook moet er, voordat een psycholoog iets naar buiten mag brengen over de psychische problemen van iemand, toestemming voor zijn van die persoon zijn.

Wetenschappers laten zich in de media vaker uit over de psychische gesteldheid van een verdachte, zonder dat ze deze ooit hebben onderzocht of ontmoet. Zo zou Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, volgens onder andere de Groningse psychiater Oosterhoff lijden aan Asperger – een aan autisme verwant syndroom. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum bleek dit niet het geval. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?