Terug naar overzicht

Hand van God in biologietijdschrift

Op de website van Proteomics verscheen een artikel van twee Koreaanse onderzoekers getiteld ‘Mitochondria, the missing link between body and soul: proteomic prospective evidence’. Daarin beweren zij dat de vingerafdruk van een machtige schepper (mighty creator) zichtbaar is in de celdeeltjes die mitochondriën heten, de ‘energiecentrales’ van de cel. De schepper zou een betere verklaring zijn voor de moleculaire overeenkomsten in cellen van verschillende organismen dan de evolutietheorie. Bovendien zouden mitochondriën wellicht de verbinding kunnen vormen tussen het lichaam en ‘this preserved wisdom of the soul devoted to guaranteeing life’.

Niet bepaald gebruikelijke biologische taal. Wat waren die auteurs aan het roken, vraagt bijvoorbeeld bioloog en weblogger Paul Z. Myers, professor aan de University of Minnesota. Iedere competente reviewer had dit moeten afslachten, vindt hij, alleen al omdat de onderbouwing van de creationistische claim ontbreekt.

De redactie van Proteomics heeft het artikel ijlings ingetrokken. Intussen blijken de zinnige delen van het artikel bovendien te zijn overgeschreven van andere wetenschappers. Het artikel staat dus ook bol van het plagiaat.

Proteomics is geen marginaal tijdschrift. Het Leidse CWTS, specialist in het meten van wetenschappelijke impact, kent een publicatie in het blad een score toe van 1,65. Daarmee steekt de status van het blad 65 procent boven het gemiddelde van het celbiologische veld uit. Ter vergelijking: het beroemde tijdschrift Nature krijgt een score van 2,5. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?