Terug naar overzicht

Harry Koopman vertrekt

Nu de nieuwe gebouwen in Breda en Tilburg dit jaar officieel geopend worden, is het volgens Koopman een ‘natuurlijk moment’ om te vertrekken. Koopman had de nieuwbouw – waarvoor de eerste plannen tien jaar geleden ontstonden – de afgelopen 3,5 jaar in zijn portefeuille.

 

Onlangs zei hij nog tegen deze krant dat de afronding van het bouwproject voor hem wennen zou zijn. ‘Nu dit grote project na al die jaren is afgerond, komt er een grote plek vrij in mijn hoofd. Een volgend groot project zoals de nieuw-/verbouw aan de Lovensdijkstraat zal ik gezien mijn leeftijd niet meer doen.’

 

Als Koopman vertrekt, is hij 21 jaar bestuursvoorzitter geweest. Hiervoor werkte hij onder meer bij de Hogeschool Utrecht. Koopman trekt de vergelijking met een halve marathon. 'Die is iets meer dan 21 kilometer. Ik loop zelf graag. Een halve marathon is dan een mooie afstand. Als bestuurder ga ik richting de finish. Maar de laatste tien jaar zijn wel het zwaarst. In dit werk heb je nauwelijks tijd voor privé-zaken. Ik wil dat er nu een betere balans komt tussen werk en privé.’ Hoewel Koopman per 1 maart 2009 terugtreedt als bestuurder, blijft hij nog wel tot oktober 2010 verbonden aan Avans. Hij zal dan projecten gaan doen. ‘Even uitlopen’, noemt hij het zelf.  

Harry Koopman begon zijn carrière in Breda als voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool West-Brabant. Zijn eerste opdracht was een fusie met de Hogeschool Midden-Brabant realiseren. Beide scholen gingen op in de Hogeschool Brabant, waarvan Koopman voorzitter werd. Daarna werd een nieuwe fusiepartner gezocht, wat resulteerde in het samengaan met de Hogeschool ’s-Hertogenbosch in 2000. Deze fusieschool bestaat sinds 2004 onder de naam Avans Hogeschool, die op het moment ongeveer 19.000 studenten en 2000 medewerkers telt. 

De fusies en de daarop volgende reorganisatie in 2004 brachten grote onrust te weeg binnen de organisatie. Koopman vindt dat het achteraf ‘vreselijk goed geslaagd is’. Schaalvergroting door de fusies en de centralisatie van de diensten na de reorganisatie waren volgens hem nodig om Avans te moderniseren. ‘Een fusie en reorganisatie zijn zaken die moeten lukken. Het mag niet fout gaan. Maar het heeft natuurlijk wel pijn gedaan. Je weet van tevoren niet waar het pijn gaat doen, anders had je er wel wat tegen gedaan.’ Als mensen terugkijken op de oude organisatie, kunnen ze volgens Koopman niet anders concluderen dat Avans nu veel professioneler is en een goede positie inneemt in de onderwijswereld.  

Koopman kreeg in zijn ‘regeerperiode’ ook te maken met de vermeende hbo-fraude. Avans Hogeschool werd, net als andere hogescholen, door het ministerie van Onderwijs ervan beschuldigd met name buitenlandse studenten ten onrechte voor overheidsbekostiging te hebben opgevoerd. De commissie Schutte zocht dit in 2005 uit en legde een claim van bijna 21 miljoen euro bij Avans weg. ‘Dat zijn lastige zaken waar je in je carrière tegenaan loopt. De onzekerheid over hoe het zal gaan, brengt extra spanningen met zich mee.’ Avans protesteert op dit moment bij de bezwarencommissie van het ministerie tegen deze claim. 

Koopman vindt dat Avans nu bestuurd moet gaan worden door iemand die met nieuwe ideeën kan komen. ‘Als ik stop, wordt een begin gemaakt met een nieuw meerjarenbeleidsplan. Dat voer ik niet meer mee uit, dus is het beter als ik er ook niet meer aan meewerk. Het is goed als er verjonging in het bestuur komt.’ [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?