Terug naar overzicht

‘Racisme’ aan Duitse universiteiten

In 2006 telden de Duitse universiteiten zo’n 250 duizend buitenlandse studenten. Duitsland werft ze graag, maar niet alle Duitse studenten zitten er op te wachten. Uit een enquête die de vereniging van universiteiten afgelopen najaar afnam, bleek dat dertien procent vindt dat er te veel buitenlanders in Duitsland zijn. Meer dan de helft vindt dat buitenlanders die de wet overtreden meteen uitgezet moeten worden. Vooral jongerejaars hebben problemen met buitenlanders.

De Duitse universiteiten zouden de onderzoeksresultaten onder de pet hebben willen houden, klaagde de bond van buitenlandse studenten tegen de Frankfurter Rundschau, uit angst voor slechte PR.

Andreas Weber, contactpersoon racisme van de studentenraad van de Keulse universiteit, is niet te beroerd de vinger op de zere pek te leggen. Volgens hem worden buitenlandse studenten, vooral die met een donkere huid, soms openlijk door docenten gediscrimineerd. ‘Von einem Neger lasse ich mir nichts sagen’, kreeg een van hen onlangs te horen. Ook komen ze vaak moeilijk aan een practicumplaats. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?