Terug naar overzicht

AIM: ‘Er was toch een geldprobleem?’

Het tekort van acht ton was de aanleiding van het onderzoek. ‘Het rapport gaat uit van groei van de opleidingen, maar gaat nergens meer over het tekort’, werd geconstateerd tijdens de vergadering van de academieraad gisteren. Ook bij de studentengroei zet de raad vraagtekens. Vraag vanuit het werkveld is er, maar het is onduidelijk of er meer studentenaanmeldingen te verwachten zijn.

Frans van Kalmthout, lid van de Raad van Bestuur, ziet wel een groei weggelegd voor de informaticaopleidingen. ‘In Breda nemen de aanmeldingen van de ICT-opleidingen in zijn algemeenheid harder af dan in de rest van Nederland. Dat is niet nodig, in West-Brabant krijgen steeds meer ICT-toepassingen een plek. Daarbij hebben we niet genoeg aan de marketing gedaan de laatste jaren. We hebben ook veel studenten die zonder diploma weggaan, ze moeten beter doorstromen.’

Hetzelfde model voor de AIM als de Academie voor Industrie & Informatica in Den Bosch heeft, zag de Raad van Bestuur voor Breda niet zitten. ‘Juist niet. In Den Bosch is gekozen voor Informatica als onderdeel van engineering. We willen dat beide steden zich verschillend profileren.’ Zo blijft Informatica in Breda een dominante richting die zich op het bedrijfsleven richt.

De grootste pijn zit bij de opleiding Technische Informatica (TI), die naar de Academie voor Technologie & Management (ATM) gaat. De academieraad constateerde dat deze opleiding landelijk bij de informaticastudies is gepositioneerd. ‘We schuiven juist meer richting software’, vindt docentlid Jan Woolderink. ‘De conclusie van het rapport klopt voor de helft. De ene helft van de opleiding is technisch, maar de andere helft niet. Bovendien zal ATM ook geen opleiding met een tekort overnemen zonder extra geld om de problemen op te lossen.’

Van Kalmthout meent wel dat het tekort op te lossen is, door de opleidingen in een nieuwe omgeving te plaatsen. Hij zag bij ATM juist dat ICT node gemist werd en een goede combinatie vormt met elektrotechniek en technische bedrijfskunde. ‘Doorgaan met Informatica, Bedrijfskundige Informatica en Technische Informatica had gekund. Maar uit het onderzoek bleek dat er nauwelijks verbinding was tussen TI en de andere opleidingen van de AIM. De kans dat dat iets wordt is dan niet groot. De onderwerpen komen bij de ATM beter tot hun recht.’

Daarnaast ziet hij kansen voor Avans in Maintenance Valley. Een project waar West-Brabant zich op richt, dat gaat over onderhoud, revisie en instandhouding van installaties van industrie en vliegtuigen. Nederland verschuift daarmee van een ‘maakindustrie’ naar een hoogwaardige ontwerpindustrie en onderhoudsindustrie. ‘Dat biedt een aantal van onze technische opleidingen nieuwe kansen.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?